viespe dex - definiţie, sinonime, conjugare

viespe

[Sinonime]
VIÉSPE, viespi, s.f. 1. Nume dat mai multor insecte himenoptere, asemănătoare cu albina, prevăzute de obicei în partea posterioară a abdomenului cu un ac şi cu o pungă cu venin. 2. Fig. Femeie rea. – Lat. *vespis (= vespa).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VIÉSP//E ~i f. 1) Insectă asemănătoare cu albina, care trăieşte izolat sau în roiuri, având în partea posterioară a abdomenului un ac veninos. 2) fig. Femeie rea. [G.-D. viespii] /<lat. vespa
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

viéspe (-pi), s.f. – Insectă himenopteră, asemănătoare cu albina (Vespa vulgaris). – Mr. vaspe, megl. vaspi. Lat. vĕspa (Puşcariu 1883; REW 9272), cf. it., prov., cat. vespa, fr. guêpe, sp. avispa, port. bespa. Rezultatul normal este viaspă, de la al cărui pl. viespi s-a constituit un sing. cu e (Byck-Graur 16); viaspă se aude încă în Mold. – Der. viespar, s.n. (cuib de viespi; mulţime de viespi, furnicar, încurcătură), mr. viespar, cu suf. -ar (după Puşcariu 1876, de la un lat. vespārium); viespariţă, s.f. (cuib de viespi); viespoi (var. viespăroi), s.m. (viespe; trîntor, Vespa crabro; varietate de viespe, Sirex gigas).
(Dicţionarul etimologic român)

a avea talie de viespe expr. (d. femei) a fi subţire în talie (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

viéspe s. f., g.-d. art. viéspii; pl. viespi
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VIESPE-BONDĂREÁSCĂ s. v. bărzăun, gărgăun.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: vi vie vies viesp

Cuvinte se termină cu literele: pe spe espe iespe