vinietă dex - definiţie, sinonime, conjugare

vinietă

VINIÉTĂ, viniete, s.f. Ilustraţie de mici dimensiuni care se pune la începutul sau la sfârşitul unui text (tipărit sau manuscris), al unui capitol etc.; ornament pe coperta unei cărţi; clişeu folosit în tipografie pentru ornamentaţie. [Var.: vignétă s.f.] – Din fr. vignette.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VINIÉT//Ă ~e f. Motiv ornamental de la începutul sau de le sfârşitul unei cărţi sau al unui capitol. [Sil. -nie-] /<fr. vignette
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VINIÉTĂ s.f. 1. Gravură mică, desen, ornament care se pune la începutul sau la sfârşitul unei cărţi sau al unui capitol; clişeu folosit în tipografie pentru ornamentaţie. 2. (Filat.) Adaos ataşat unei mărci poştale, fără valoare nominală, emisă cu ocazia unui eveniment deosebit. [Pron. -nie-tă, scris şi vignetă. / < fr. vignette].
(Dicţionar de neologisme)

VINIÉTĂ NIE-/ s. f. 1. gravură mică, desen care se pune ca ornament la începutul ori la sfârşitul unei cărţi sau al unui capitol; clişeu în tipografie pentru ornamentaţie. 2. adaos ataşat unei mărci poştale, fără valoare nominală, emisă cu ocazia unui eveniment deosebit. (< fr. vignette)
(Marele dicţionar de neologisme)

viniétă s. f. (sil. -nie-), pl. viniéte
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: vi vin vini vinie viniet

Cuvinte se termină cu literele: ta eta ieta nieta inieta