vira dex - definiţie, sinonime, conjugare
VIRÁ, virez, vb. I. 1. Intranz. (Despre vehicule) A schimba direcţia de mers; a coti. ♦ (Despre oameni) A face ca un vehicul în mers să-şi schimbe direcţia; a coti, a cârmi. 2. Tranz. A trece o sumă de bani de la un cont la altul. 3. Tranz. A trata o copie fotografică cu o soluţie specială pentru a-i schimba nuanţele de negru în alte nuanţe. – Din fr. virer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A VIR//Á ~éz 1. intranz. 1) (despre vehicule) A schimba direcţia iniţială; a face un viraj; a coti. 2) A schimba tema discuţiei; a trece la altă vorbă. 2. tranz. 1) (sume de bani) A transfera prin virament. 2) chim. (copii fotografice) A trata cu o soluţie specială pentru a schimba culoarea. /<fr. virer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VIRÁ vb. I. 1. intr. (Despre vehicule) A coti, a-şi schimba direcţia. ♦ (Mar.) A readuce la bord lanţul şi ancora navei; a ridica o greutate. 2. tr. (Cont.) A trece dintr-un cont (debitor) în alt cont (creditor); a face un virament. 3. tr. (Despre culori) A trece la altă culoare (sub acţiunea unui reactiv). ♦ A schimba culoarea unui pozitiv fotografic cu ajutorul unui reactiv. ♦ (Fig.) A-şi schimba nuanţa. [< fr. virer, it. virare].
(Dicţionar de neologisme)

VIRÁ I. vb. intr. 1. (despre vehicule, nave, aeronave) a-şi schimba direcţia ♢ (despre vânt) a gira în sensul acelor unui ceasornic. 2. (mar.) a trage la bord o parâmă, lanţul ancorei; a ridica o greutate. II. tr. 1. (cont.) a face un virament. 2. (despre culori) a trece la altă culoare (sub acţiunea unui reactiv). ♢ (fot.) a schimba culoarea unui pozitiv cu ajutorul unui reactiv. ♢ (fig.) a-şi schimba nuanţa. (< fr. virer)
(Marele dicţionar de neologisme)

virá vb., ind. prez. 1 sg. viréz, 3 sg. şi pl. vireáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VIRÁ vb. v. coti.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: vi vir

Cuvinte se termină cu literele: ra ira