viraj dex - definiţie, sinonime, conjugare

viraj

[Sinonime]
VIRÁJ, viraje, s.n. 1. Faptul de a vira, de a(-şi) schimba direcţia de mers; cotire. ♦ Porţiune curbă de şosea cu rază de curbură mică. 2. (Chim.) Schimbare a culorii unei substanţe cu ajutorul unui reactiv; schimbare a culorii unui pozitiv fotografic. [Pl. şi: virajuri. – Var.: (rar) virágiu s.n.] – Din fr. virage.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VIRÁJ ~e n. 1) Mişcare a unui vehicul care îşi schimbă (brusc) direcţia. 2) Loc unde se face o schimbare de direcţie; cotitură; cot. 3) chim. Schimbare a culorii unui indicator ca semn al sfârşitului unei reacţii. 4) Transformare chimică pe care o suferă imaginea fotografică. /<fr. viraje
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VIRÁJ s.n. 1. Faptul de a vira; cotire, ocolire. ♦ Porţiune de şosea în curbă, cu curbură foarte mică. ♦ Evoluţie a unui avion pe o traiectorie curbilinie orizontală. 2. (Chim.) Schimbarea culorii unei substanţe; schimbarea culorii unui pozitiv fotografic. [Pl. -je, -juri, var. viragiu s.n. / < fr. virage].
(Dicţionar de neologisme)

VIRÁJ s. n. 1. faptul de a vira (1). 2. porţiune, curbă de şosea cu curbură foarte mică. 3. evoluţie a unui avion pe o traiectorie curbă în plan orizontal. 4. schimbare a culorii unei substanţe, a unui pozitiv fotografic. (< fr. virage)
(Marele dicţionar de neologisme)

viráj s. n., pl. viráje
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VIRÁJ s. 1. v. cotire. 2. v. curbă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: vi vir vira

Cuvinte se termină cu literele: aj raj iraj