vitrină dex - definiţie, sinonime, conjugare

vitrină

[Sinonime]
VITRÍNĂ, vitrine, s.f. 1. Spaţiu special amenajat pentru expunerea mărfurilor în spatele ferestrei dinspre strada a unui magazin; fereastră care închide spre stradă acest spaţiu. ♦ Mobilă sau dispozitiv cu pereţi din sticlă, pentru expunerea mărfurilor în interiorul unui magazin, a pieselor într-un muzeu etc. 2. Dulap cu rafturi şi cu pereţi de sticlă, în care se expun, într-o casă particulară, bibelouri, veselă etc. – Din fr. vitrine.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VITRÍN//Ă ~e f. 1) Spaţiu în spatele ferestrei unui magazin (mai ales de la stradă) special amenajat cu mărfuri pentru reclamă. 2) Mo-bilă de forma unei mese, acoperită cu sticlă, pentru expunerea mărfurilor într-un local comercial. 3) Cutie sau dulăpior de sticlă pentru exponate (într-un muzeu sau la o expoziţie). 4) Dulap cu un perete de sticlă, în care se expune vesela. [Sil. vi-tri-] /<fr. vitrine
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VITRÍNĂ s.f. 1. Spaţiu amenajat într-un magazin destinat expunerii de mărfuri care să poată fi văzute din stradă. 2. Dulăpior cu geamuri (de jur împrejur), în care se ţin diferite obiecte (cărţi, cristaluri, bibelouri etc.). [< fr. vitrine].
(Dicţionar de neologisme)

VITRÍNĂ s. f. 1. spaţiu într-un magazin destinat expunerii de mărfuri care să poată fi văzute din stradă. 2. mobilă cu geamuri în care se ţin cristaluri, bibelouri etc. (< fr. vitrine)
(Marele dicţionar de neologisme)

vitrínă s. f. (sil. -tri-), g.-d. art. vitrínei; pl. vitríne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VITRÍNĂ s. galantar. (~ unei prăvălii.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: vi vit vitr vitri vitrin

Cuvinte se termină cu literele: na ina rina trina itrina