vocaliza dex - definiţie, sinonime, conjugare
VOCALÍZĂ, vocalize, s.f. 1. Executare a unui text muzical vocal (cu caracter de exerciţiu) prin înlocuirea denumirii notelor cu vocale, de preferinţă a sau o. 2. Piesă muzicală fără cuvinte, uneori cu caracter de virtuozitate. – Din fr. vocalise.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VOCALIZÁ, vocalizez, vb. I. 1. Tranz. şi intranz. (Muz.) A executa vocalize. 2. Refl. (Fon.; despre consoane) A trece de la valoarea de consoană la cea de vocală, a căpăta valoare de vocală. – Din fr. vocaliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VOCALÍZ//Ă ~e f. Exerciţii de canto în care denumirile notelor se înlocuiesc cu vocale (de cele mai multe ori cu „a”). /<it. vocalizzo, fr. vocalise
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A VOCALIZ//Á ~éz tranz. muz. 1) A cânta fără cuvinte, executa vocalize. 2) A face să se vocalizeze. /<fr. vocaliser, it. vocalizzare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE VOCALIZ//Á pers. 3 se ~eáză intranz. (despre consoane) A deveni vocală; a căpăta valoare de vocală. /<fr. vocaliser, it. vocalizzare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VOCALÍZĂ s.f. Exerciţiu de canto constând în executarea unei serii de note pe anumite vocale fără articularea cuvintelor. ♦ Piesă vocală cântată fără cuvinte, de obicei pe vocala a. [Cf. fr. vocalise, it. vocalizzo].
(Dicţionar de neologisme)

VOCALIZÁ vb. I. 1. tr. A face exerciţii de canto fără cuvinte, cântând numai anumite vocale. 2. refl. (Gram.; despre consoane) A trece de la valoarea de consoană la aceea de vocală; a deveni vocală. [Cf. fr. vocaliser, it. vocalizzare].
(Dicţionar de neologisme)

VOCALÍZĂ s. f. 1. exerciţiu tehnic de canto care se execută pe o vocală (de obicei a). 2. piesă vocală de virtuozitate, fără cuvinte, cântată numai pe vocala a. (< fr. vocalise)
(Marele dicţionar de neologisme)

VOCALIZÁ vb. I. intr., tr. a face vocalize. II. refl. (despre consoane) a căpăta valoare de vocală. (< fr. vocaliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

vocalíză s. f., g.-d. art. vocalízei; pl. vocalíze
(Dicţionar ortografic al limbii române)

vocalizá vb., ind. prez. 1 sg. vocalizéz, 3 sg. şi pl. vocalizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: vo voc voca vocal vocali

Cuvinte se termină cu literele: za iza liza aliza caliza