volan dex - definiţie, sinonime, conjugare

volan

[Sinonime]
VOLÁN, volane, s.n. I. 1. Piesă de formă circulară din mecanismul unui autovehicul, cu ajutorul căreia se dă vehiculului direcţia voită. 2. Piesă în formă de roată, cu ajutorul căreia se acţionează un anumit mecanism al unei maşini. II. Fâşie de ţesătură sau de dantelă încreţită sau plisată, care se aplică ca garnitură pe diferite obiecte de îmbrăcăminte femeiască, pe perdele, pe huse etc. – Din fr. volant.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

VOLÁN1 ~e n. Fâşie de stofă fină sau de dantelă, încreţită sau gofrată, folosită la garnisirea unor obiecte de îmbrăcăminte femeiască sau a unor cuverturi. /<fr. volant
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

VOLÁN2 ~e n. Dispozitiv circular cu ajutorul căruia se orientează roţile directoare ale unui autovehicul în direcţia dorită. /<fr. volant
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

volán (-nuri), s.n. – 1. Piesă circulară la direcţia unui vehicul. – 2. Roată de acţionare a mecanismului unei maşini. – 3. Fîşie de ţesătură încreţită care se aplică pe îmbrăcămintea femeiască, perdele etc. Fr. volant. – Der. volant, adj., din fr. volant.
(Dicţionarul etimologic român)

VOLÁN s.n. I. Garnitură făcută dintr-o fâşie de ţesătură uşoară sau de dantelă, adesea încreţită sau plisată, care se aplică drept podoabă pe rochii, la mâneci etc. II. (Tehn.) 1. Piesă din dispozitivul de direcţie al unui autovehicul cu ajutorul căreia se poate îndrepta vehiculul în direcţia voită. 2. Piesă în formă de roată cu ajutorul căreia se pun în mişcare anumite maşini, se acţionează mecanisme etc. [Pl. -ne, -nuri. / < fr. volant].
(Dicţionar de neologisme)

VOLÁN s. n. I. garnitură dintr-o fâşie de ţesătură uşoară sau de dantelă, încreţită sau plisată, drept podoabă pe rochii, la mâneci etc. II. 1. piesă din dispozitivul de direcţie al unui autovehicul cu ajutorul căreia se poate îndrepta vehiculul în direcţia voită. 2. piesă în formă de roată cu ajutorul căreia se pun în mişcare anumite maşini, se acţionează mecanisme etc. (< fr. volant)
(Marele dicţionar de neologisme)

volán s. n., pl. voláne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
VOLÁN s. (înv.) falbala, manget. (~ la o rochie.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: vo vol vola

Cuvinte se termină cu literele: an lan olan