zăgaz dex - definiţie, sinonime, conjugare

zăgaz

[Sinonime]
ZĂGÁZ, zăgazuri, s.n. 1. Stăvilar, baraj. ♢ Expr. A se rupe (sau a se deschide, a se descuia) zăgazurile cerului, se spune când sunt ploi mari, torenţiale. 2. Fig. Oprelişte, îngrădire, piedică, obstacol. 3. Lac sau iaz format de apa pe care barajul o împiedică să curgă; braţ derivat dintr-o apă curgătoare; scoc. 4. Întăritură de protecţie făcută în ţărmul unui râu pentru ca apa să nu facă stricăciuni; dig. – Cf. scr. z a g a t a,  z a g a t i t i.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ZĂGÁZ ~uri n. 1) Construcţie făcută transversal pe cursul unei ape (pentru a opri, sau a regla nivelul ei); baraj; stăvilar. 2) Construcţie (de pământ, de piatră etc.) ridicată pe malurile unei ape (pentru a opri apa în caz de inundaţie); dig. 3) Factor care împiedică realizarea unei acţiuni; obstacol; piedică; oprelişte. /cf. sb. zagatiti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

zăgáz (-zuri), s.n. – Stăvilar, baraj. – Var. zăgastru. Format din sb. gaz „vad”, zagazati „a intra în apă”, ca zagat „dig”, de la gat „dig”; cf. jegajne, s.f. (vîrşă), din sb. zagažnja şi Cihac, II, 118. – Der. zăgăzui, vb. (a proteja cu un dig; a opri).
(Dicţionarul etimologic român)

zăgáz s. n., pl. zăgázuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ZĂGÁZ s. 1. v. baraj. 2. v. stăvilar.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: za zag zaga

Cuvinte se termină cu literele: az gaz agaz