zăpăci dex - definiţie, sinonime, conjugare
ZĂPĂCÍ, zăpăcesc, vb. IV. Tranz. şi refl. 1. A-şi pierde sau a face să-şi piardă facultatea de a judeca clar; a (se) tulbura la minte, a (se) năuci, a (se) buimăci. 2. (Fam.) A-şi pierde sau a face să-şi piardă cumpătul, a (se) fâstâci, a (se) încurca. ♦ Tranz. A strica ordinea, a răvăşi, a deranja. – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ZĂPĂC//Í ~ésc tranz. 1) A face să se zăpăcească. 2) (lucruri) A întoarce pe o parte şi pe alta, împrăştiind, încâlcind, amestecând (pentru a găsi ceva); a răscoli. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ZĂPĂC//Í mă ~ésc intranz. 1) A-şi pierde facultatea de a judeca normal; a-şi ieşi din minţi; a se sminti; a se scrânti; a se zăluzi; a se ţicni; a înnebuni. 2) A deveni buimac; a nu mai şti de sine; a se năuci; a se buimăci; a se ului; a se pierde. 3) A fi cuprins de un sentiment de stinghereală (neştiind cum să procedeze în situaţia creată); a se fâstâci; a se încurca. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ZĂPĂCÍ, zăpăcesc, vb. IV. ~ (prob. din sl. zapačiti = a roti, a învârti; sau onom. zap + suf. -ci)
(Dicţionarul etimologic român)

zăpăcí (-césc, -ít), vb. – A năuci, a buimăci, a ameţi. Origine incertă. Poate din sl. zapačiti „a face să se învîrtescă” (Densusianu, GS, IV, 390), cf. opăci „a buimăci”, sb. pačati se „a se amesteca”; mai probabil este o creaţie expresivă, cf. zap, cu suf. -ci. Legătura cu sl. (za)dĕti (Cihac, II, 468) sau cu bg. zapacam (Conev 101) este improbabilă. – Der. zăpăceală, s.f. (buimăceală); zăpăuc (var. zăbăuc), adj. (buimac).
(Dicţionarul etimologic român)

zăpăcí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. zăpăcésc, imperf. 3 sg. zăpăceá; conj. prez. 3 sg. şi pl. zăpăceáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ZĂPĂCÍ vb. 1. v. buimăci. 2. v. dezorienta. 3. v. tulbura. 4. v. fâstâci. 5. v. încurca. 6. v. deranja.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A se zăpăci ≠ a se dezmetici
(Dicţionar de antonime)

A zăpăci ≠ a dezmetici
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: za zap zapa zapac

Cuvinte se termină cu literele: ci aci paci apaci