za dex - definiţie, sinonime, conjugare
ZA1 prep. (Înv.) De, de la; la. – Din sl. za.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ZA2, zale, s.f. 1. Fiecare dintre ochiurile unui lanţ; p. gener. (la pl.) lanţ. ♦ Lănţişor de metal întrebuinţat uneori ca podoabă. ♦ Cusătură în formă de lănţişor, executată de obicei la broderii. 2. (La pl.) Împletitură executată din inele mici de fier legate unul de altul; p. ext. armură făcută din această împletitură, cu care se îmbrăcau oştenii în antichitate şi în evul mediu, spre a se apăra de loviturile duşmanilor. [Var.: (reg.) zală, zea s.f.] – Cf. ngr. záva.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ZA zále f. 1) mai ales la pl. Armură din inele sau solzi de metal, folosită în antichitate şi în evul mediu de către oşteni şi cavaleri. Cămaşă de zale. 2) Fiecare dintre verigile care constituie un lanţ. 3) Podoabă de metal în formă de lănţişor. 4) Broderie executată în formă de lănţişor. [Art. zaua; G.-D. zalei] /cf. ngr. záva
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ZÁLE, zále, s.f. (Var.) Za.
(Dicţionarul limbii române literare contemporane)

ZA2, zále, (Mold. pl. şi zăi) s.f. şi 3. Zăbală. [Var.: (reg.) şi zale s.f.]
(Dicţionarul limbii române literare contemporane)

za- – Pref. care adaugă unor cuvinte ideea de „alături de, lîngă”. Sl. za-, cf. Rosetti, III, 71. Practic neproductiv în rom., se foloseşte numai în zăuita, (i)zaflaafla şi desigur în cuvintele luate din sl., care conţin pref.
(Dicţionarul etimologic român)

za (-ale), s.f. – 1. Ochi, inel de lanţ. – 2. împletitură de inele mici de fier. – Var. zală. Mgr. ζάβα, lat. med. zaba (Cihac, II, 712; Philippide, Principii, 55; Philippide, II, 741; Tiktin; REW 9584). – Der. înzăua, vb. (a se înarma, a se îmbrăca în zale).
(Dicţionarul etimologic român)

za s. f., art. záua, g.-d. art. zálei; pl. zále
(Dicţionar ortografic al limbii române)

za prep.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ZÁLE s. pl. v. lanţ.
(Dicţionar de sinonime)

ZA s. inel, ochi, verigă, (înv. şi reg.) rătez. (~ de lanţ.)
(Dicţionar de sinonime)