zbârlit dex - definiţie, sinonime, conjugare
ZBÂRLÍ, zbârlesc, vb. IV. 1. Refl. (Despre păr, blană, pene etc.; la pers. 3) A se ridica (sau a da impresia că se ridică) în sus (de spaimă, de mânie etc.); a se amesteca dezordonat, a se încâlci. ♢ Tranz. Vântul îi zbârleşte părul. 2. Tranz. A răscoli; a agita (suprafaţa unei ape). 3. Refl. Fig. (Despre fiinţe) A se supăra, a se mânia, a se zborşi. 4. Refl. Fig. (Despre vreme; la pers. 3) A se strica, a se înrăutăţi. [Var.: zburlí vb. IV] – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ZBÂRLÍT, -Ă, zbârliţi, -te, adj. 1. (Despre păr, pene, blană etc.) Aflat în neorânduială, ridicat în sus; ciufulit, încâlcit; (despre fiinţe) cu părul sau cu penele în dezordine, ciufulite. 2. Fig. (Despre oameni) Înfuriat, supărat; zborşit. [Var.: zburlít, -ă adj.] – V. zbârli.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ZBÂRL//Í ~ésc tranz. 1) A face să se zbârlească. 2) (fiinţe) A supune unei acţiuni de dezordonare a părului; a ciufuli. 3) (ape) A face să se mişte în valuri mici. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ZBÂRL//Í mă ~ésc intranz. 1) (despre păr, pene) A se ridica în sus; a se face vâlvoi. 2) fig. (despre persoane) A deveni furios; a se înfuria; a se zborşi. 3) (despre timp) A se schimba în rău; a deveni nefavorabil; a se strica; a se înrăutăţi. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ZBÂRLÍ, zbârlésc, vb. IV. ~ (zbâr + suf. expresiv -li)
(Dicţionarul etimologic român)

zbârlí/zburlí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. zbârlésc/zburlésc, imperf. 3 sg. zbârleá/zburleá; conj. prez. 3 sg. şi pl. zbârleáscă/zburleáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ZBÂRLÍ vb. 1. v. ciufuli. 2. a i se ridica, (reg.) a i se arici. (I s-a ~ părul de frică.) 3. v. înfoia.
(Dicţionar de sinonime)

ZBÂRLÍ vb. v. cuta, încreţi, înrăutăţi, supăra, tremura, undui.
(Dicţionar de sinonime)

ZBÂRLÍT adj. 1. v. ciufulit. 2. despletit, nepieptănat. (O femeie ~.) 3. v. înfoiat.
(Dicţionar de sinonime)

ZBÂRLÍT adj. v. supărat.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: zb zba zbar zbarl zbarli

Cuvinte se termină cu literele: it lit rlit arlit barlit