zbate dex - definiţie, sinonime, conjugare
ZBÁTE, zbat, vb. III. Refl. 1. (Despre fiinţe) A face mişcări bruşte, violente sau convulsive (din cauza durerii sau pentru a scăpa de o strânsoare); a se zvârcoli; a se smuci. ♢ Expr. A se zbate ca peştele pe uscat (sau ca musca în pânza păianjenului), se zice despre cineva care se sileşte din toate puterile să scape dintr-un mare impas. A se zbate de moarte = a se zvârcoli foarte tare; a se lupta cu moartea, a trage să moară. ♦ Fig. A se chinui, a se zbuciuma, a suferi cumplit. ♦ (Despre părţi ale corpului) A se mişca, a zvâcni, a palpita. ♦ A face tot ce-i stă în putinţă, a se strădui din răsputeri pentru a realiza ceva, pentru atingerea unui scop. 2. A se mişca cu putere încoace şi încolo; a se învolbura, a se învârteji. 3. (Reg.) A se târgui, a se tocmi. ♦ Tranz. (Înv.) A reduce, a scădea din preţul unei mărfi prin târguială. – Lat. pop. exbattere (= battuere).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ZBÁTE zbat tranz. (preţuri) A reduce prin târguială. /<lat. exbattere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ZBÁTE mă zbat intranz. 1) (despre fiinţe) A face mişcări bruşte şi convulsive (din cauza unor dureri puternice sau pentru a scăpa dintr-o strânsoare); a se smuci; a se zvârcoli. 2) A fi fără astâmpăr; a se mişca încolo şi încoace; a nu sta locului; a nu-şi găsi locul; a se zvârcoli; a se agita; a se frământa. ♢ ~ ca peştele pe uscat a depune eforturi mari pentru a scăpa dintr-o situaţie critică. ~ de moarte a fi în ghearele morţii; a fi în primejdie de moarte. 3) (despre inimă) A bate mai repede şi mai puternic ca de obicei sau a bate neregulat (din cauza unei emoţii, a unui efort sau a unei boli); a zvâcni; a bate; a palpita. 4) A depune eforturi deosebite. ~ pentru a deveni student. /<lat. exbattere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

sbáte (zbătút, ătút), vb. – 1. A lovi mereu, a clătina. – 2. A agita, a amesteca. – 3. (Refl.) A se forţa, a se lupta. – 4. (Refl.) A se strădui, a se chinui, a se preocupa. – Var. zbate. Mr. zbat(ire). Lat. *ex-battĕre (Densusianu, Hlr., 169; Puşcariu 1930; Pascu, I, 50), cf. it. sbattere, fr. ébattre, sau de la bate, cu s- expresiv. – Der. sbătae, s.f. (luptă), rar.
(Dicţionarul etimologic român)

zbáte vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. zbat, 1 pl. zbátem; conj. prez. 3 sg. şi pl. zbátă; part. zbătút
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ZBÁTE vb. 1. a se zvârcoli. (Peştele se ~ în năvod.) 2. v. smuci. 3. v. zvârcoli. 4. a se frământa, a se zbuciuma, a se zvârcoli, (pop.) a se bate, (înv. şi reg.) a se ticăi. (S-a ~ toată noaptea în aşternut.) 5. v. agita. 6. v. învolbura. 7. v. palpita. 8. v. zbuciuma. 9. v. strădui.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A se zbate ≠ a se linişti
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: zb zba zbat

Cuvinte se termină cu literele: te ate bate