zborșit dex - definiţie, sinonime, conjugare
ZBORŞÍ, zborşesc, vb. IV. 1. Refl. (Despre oameni) A lua o atitudine ameninţătoare, a deveni furios; a se mânia, a se înfuria; a ţipa, a se răsti la cineva. 2. Tranz. (Despre păsări, animale) A-şi înfoia, a-şi zbârli penele, părul. ♦ A ciufuli părul unei persoane. 3. Refl. (Despre unele alimente) A începe să fermenteze, să se altereze, căpătând un aspect şi un gust neplăcut, specific; a se acri, a se strica. Smântâna s-a zborşit. ♦ Fig. (Fam.) A se da peste cap, a se strica. Planul de excursie s-a zborşit. – Et. nec. Cf. b o r ş i.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ZBORŞÍT, -Ă, zborşiţi, -te, adj. 1. (Despre oameni) Înfuriat, înverşunat; furios, mânios. 2. (Despre păr, pene) Zbârlit, ciufulit. 3. (Despre unele alimente) Alterat, acrit. – V. zborşi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ZBORŞ//Í ~ésc tranz. 1) (părul sau penele unor animale) A ridica în sus; a face vâlvoi; a zbârli; a ciufuli. 2) (fiinţe) A supune unei acţiuni de dezordonare a părului sau a penelor; a zbârli; a ciufuli. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ZBORŞ//Í mă ~ésc intranz. 1) (despre persoane) A deveni furios; a se înfuria; a se zbârli. 2) (despre unele alimente) v. A SE BORŞI. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ZBORŞÍ, zborşésc, vb. IV. ~ (în loc de *zbârşi < zbâr sau din magh. borsós = cu spini, spinos)
(Dicţionarul etimologic român)

zborşí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. zborşésc, imperf. 3 sg. zborşeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. zborşeáscă; ger. zborşínd
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ZBORŞÍ vb. v. ciufuli, înfuria, mânia, răcni, răsti, striga, supăra, ţipa, urla, zbiera, zbârli.
(Dicţionar de sinonime)

ZBORŞÍT adj. v. ciufulit, deranjat, furios, îndârjit, înfuriat, întărâtat, înverşunat, mâniat, mânios, neîngrijit, pornit, supărat, vâlvoi, zbârlit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: zb zbo zbor zbors zborsi

Cuvinte se termină cu literele: it sit rsit orsit borsit