zdrobi dex - definiţie, sinonime, conjugare
ZDROBÍ, zdrobesc, vb. IV. 1. Tranz. A strivi, a sfărâma. ♦ A nimici, a distruge. ♦ Fig. A mâhni, a supăra, a distruge sufleteşte. ♦ Refl. A se destrăma, a pieri. 2. Refl. Fig. (Reg.; despre oameni) A se strădui din toate puterile, a se frământa, a se agita; a se zbuciuma. – Din sl. sŭdrobiti.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ZDROB//Í ~ésc tranz. 1) (obiecte fragile sau casante) A preface în bucăţi prin presare, lovire etc.; a sfărâma; a zdrumica. 2) (fructe, legume) A face să-şi piardă forma (prin frecare, strângere etc.); a strivi; a turti; a chiflici; a zdrumica. 3) (fiinţe) A face să nu mai existe; a omorî prin mijloace violente; a zdrumica; a distruge; a nimici; a prăpădi. 4) fig. (persoane) A distruge producând dureri sufleteşti. /<sl. sudrobiti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ZDROB//Í mă ~ésc intranz. (despre persoane) A se strădui din toate puterile. /<sl. sudrobiti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

zdrobí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. zdrobésc, imperf. 3 sg. zdrobeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. zdrobeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ZDROBÍ vb. 1. v. sfărâma. 2. a (se) fărâma, a (se) sfărâma, (rar) a (se) casa. (A ~ un pahar cu pumnul.) 3. a sfărâma, (pop.) a sparge. (A ~ o ceapă.) 4. a sfărâma, (înv. şi reg.) a răzbi. (I-a ~ capul.) 5. a (se) strivi, (înv.) a (se) smăcina. (S-a ~ de caldarâm.) 6. a (se) sfărâma, (înv. şi reg.) a (se) risipi. (Corabia s-a ~ de stânci.) 7. v. pisa. 8. v. pasa. 9. v. sparge. 10. v. strivi. 11. v. strivi. 12. v. tescui. 13. a (se) storci, a (se) strivi, a (se) terciui, (reg.) a (se) fleciui, a (se) pistosi, (Olt. şi Munt.) a (se) storcoşi, (Transilv.) a (se) toroşti. (Fructele s-au ~ în ladă.) 14. v. bate. 15. v. distruge. 16. v. nimici. 17. v. extenua.
(Dicţionar de sinonime)

ZDROBÍ vb. v. distruge, nimici, snopi, stâlci.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: zd zdr zdro zdrob

Cuvinte se termină cu literele: bi obi robi drobi