zdruncinat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ZDRUNCINÁ, zdrúncin, vb. I. Tranz. 1. A scutura tare, a zgâlţâi, a zgudui; a clătina; a hurduca. 2. Fig. A clătina din temelii o concepţie, o convingere etc.; a slăbi, a submina, a şubrezi. – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ZDRUNCINÁT, -Ă, zdruncinaţi, -te, adj. 1. Zguduit, clătinat. hurducat. ♦ Zdrobit, strivit. ♦ Şubrezit, slăbit. 2. Fig. Tulburat sufleteşte. – V. zdruncina.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ZDRUNCINÁ zdrúncin tranz. 1) A face să se zdruncine; a hurduca. 2) fig. (convingeri, concepţii etc.) A clătina din temelii; a zgudui. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ZDRUNCINÁ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A ZDRUNCINA şi A SE ZDRUNCINA. 2) Care se află într-o stare de tulburare sufletească puternică. /v. a zdruncina
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ZDRUNCINÁ, zdrúncin, vb. I. ~ (din sl. drąčiti = a perturba, sudrąčiti = a îmblânzi + suf. expresiv -ina, ca şi în clăti(na), tâmpi(na), etc.)
(Dicţionarul etimologic român)

sdrunciná (-n, -at), vb. – 1. A perturba, a altera, a mişca. – 2. A scoate din ţîţîni, a sparge, a frînge. – 3. A şubrezi, a debilita. – 4. A scutura. – Var. zdruncina. Mr. zdruncin(are). Sl. drąčiti „a perturba”, sŭdrąčiti „a îmblînzi”, cu suf. expresiv -ina, ca clăti(na), tîmpi(na) etc. Toate încercările de a explica acest cuvînt prin lat. par să fi dat greş: de la un trucῑre rezultat din *trucidāre, printr-o formă, *extrūcĭnāre (Candrea, Éléments, 85-8; REW 3105); din *extortionāre „a tortura” (Tiktin; Candrea, GS, VII, 203; Candrea); din *extrancionāre (Bogrea, Dacor., II, 780), din *exderuncināre (Pascu, I, 42; Scriban); din *extortiōnem (Spitzer, BL, XIV, 49). Der. sdruncin, s.n. (scuturătură); sdruncinătură, s.f. (scuturătură).
(Dicţionarul etimologic român)

zdrunciná vb., ind. prez. 1 sg. zdrúncin, 3 sg. şi pl. zdrúncină
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ZDRUNCINÁ vb. 1. v. cutremura. 2. v. zgâlţâi. 3. v. dez-echilibra. 4. v. vătăma.
(Dicţionar de sinonime)

ZDRUNCINÁ vb. v. clătina, distruge, nimici, potopi, prăpădi, sfărâma, stâlci, strivi, turti, zdrobi, zvânta.
(Dicţionar de sinonime)

ZDRUNCINÁT adj. v. dezechilibrat.
(Dicţionar de sinonime)

ZDRUNCINÁT s. 1. v. cutremurătură. 2. v. hurdu-cătură.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: zd zdr zdru zdrun zdrunc

Cuvinte se termină cu literele: at nat inat cinat ncinat