zgândărire dex - definiţie, sinonime, conjugare
ZGÂNDĂRÍ, zgândăresc, vb. IV. Tranz. şi refl. A(-şi) irita o rană, o bubă etc. rupând-o, scărpinând-o, râcâind-o. ♦ Tranz. Fig. A aţâţa, a întărâta, a sâcâi; a răscoli, a readuce în memorie lucruri triste. – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ZGÂNDĂRÍRE, zgândăriri, s.f. Acţiunea de a (se) zgândări şi rezultatul ei. – V. zgândări.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ZGÂNDĂRÍ, zgândărésc, vb. IV. Tranz. 1. (Pământ, gunoi, paie, etc.) A răscoli dând la o parte straturile de deasupra; a scormoni; a scurma. 2. (Focul, jăraticul) A amesteca (cu ceva) pentru a arde mai tare; a răscoli; a scormoni; a zădărî. 3. (Răni, bube) A irita prin rupere sau scărpinare. 4. (Fig.; Sentimente, amintiri, etc.) A readuce în memorie (producând durere sufletească); a scormoni; a răscoli. 5. (Fig.; Fiinţe) A aduce în mod intenţionat într-o stare de iritare; a aţâţa; a incita; a stârni; a întărâta. (Et. nec.)
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A ZGÂNDĂR//Í ~ésc tranz. 1) (pământ, gunoi, paie etc.) A răscoli dând la o parte straturile de deasupra; a scormoni; a scurma. 2) (focul, jăraticul) A amesteca (cu ceva) pentru a arde mai tare; a răscoli; a scormoni; a zădărî. 3) (răni, bube) A irita prin rupere sau scărpinare. 4) fig. (sentimente, amintiri etc.) A readuce în memorie (producând durere sufletească); a scormoni; a răscoli. 5) fig. (fiinţe) A aduce în mod intenţionat într-o stare de iritare; a aţâţa; a incita; a stârni; a întărâta. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ZGÂNDĂRÍ, zgândărésc, vb. IV. ~ (etim. nec., prob. de natură expresivă)
(Dicţionarul etimologic român)

sgîndărí (-résc, -ít), vb. – 1. A rîcîi o rană nevindecată. – 2. A irita, a excita. – Var. zgîndări. Origine necunoscută, dar probabil expresivă. Legătura cu sl. žigati „a arde” (Cihac, II, 158) nu pare posibilă; cu sgănciuli (Scriban) nu se potriveşte.
(Dicţionarul etimologic român)

zgândărí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. zgândărésc, imperf. 3 sg. zgândăreá; conj. prez. 3 sg. şi pl. zgândăreáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

zgândăríre s. f., g.-d. art. zgândărírii; pl. zgândăríri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ZGÂNDĂRÍ vb. 1. a (se) râcâi, (pop.) a (se) scociorî, a (se) zădărî, (reg.) a (se) zgâncili, (Olt.) a (se) zgâmăi. (Nu-ţi mai ~ rana.) 2. v. scormoni.
(Dicţionar de sinonime)

ZGÂNDĂRÍ vb. v. aţâţa, stârni, zdrăngăni.
(Dicţionar de sinonime)

ZGÂNDĂRÍRE s. 1. râcâială, (pop.) scociorâre, (reg.) zgâpcilire, (Olt.) zgâmăire. (~ unei răni.) 2. răs-colire, scormonire, scormonit, (pop.) scociorâre. (~ jarului.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: zg zga zgan zgand zganda

Cuvinte se termină cu literele: re ire rire arire darire