zgârcit dex - definiţie, sinonime, conjugare
ZGÂRCÍ2, zgârcesc, vb. IV. 1. Tranz. şi refl. A (se) strânge, a (se) contracta din cauza frigului, a durerii etc. ♦ Refl. (Despre plante) A se chirci, a se micşora, a degenera. 2. Refl. A da dovadă de zgârcenie, a se arăta zgârcit; a se scumpi. – Din sl. sŭgrŭčiti.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ZGÂRCÍT, -Ă, zgârciţi, -te, adj. 1. (Adesea substantivat) Care face economii exagerate, evitând şi cheltuielile de strictă necesitate, care strânge cu lăcomie bunuri materiale; avar. ♦ Lipsit de generozitate. ♢ Expr. Zgârcit la vorbă = care vorbeşte puţin şi cu chibzuială. 2. (Despre fiinţe sau despre părţi ale corpului lor) Strâns, ghemuit; contractat, chircit. – V. zgârci2.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SE ZGÂRC//Í mă ~ésc intranz. 1) (despre persoane) A se face ghem (pentru a nu fi văzut, de frig etc.); a se ghemui; a se strânge. 2) (despre plante) A se opri din dezvoltare; a rămâne sau a deveni mic; a se chirci; a se pipernici; a se prizări. 3) A manifesta zgârcenie; a se calici; a se scumpi. /<sl. sugruţiti
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ZGÂRCÍ//T ~tă (~ţi, ~te) şi substantival 1) v. a se zgârci. 2) Care face economii exagerate; avar; calic. ♢ A fi ~ la vorbă a vorbi puţin (şi cumpătat). /v. a se zgârci
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ZGÂRCÍ2, zgârcésc, vb. IV. ~ (din sl. sŭgrŭčiti sę; cf. cec. skrciti)
(Dicţionarul etimologic român)

zgârcí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. zgârcésc, imperf. 3 sg. zgârceá; conj. prez. 3 sg. şi pl. zgârceáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ZGÂRCÍ vb. 1. v. chirci. 2. v. contracta. 3. v. pipernici. 4. v. lăcomi. 5. a se scumpi, (reg.) a se hârsi. (S-a ~ şi a pierdut ocazia.)
(Dicţionar de sinonime)

ZGÂRCÍT adj., s. 1. adj. v. contractat. 2. v. chircit. 3. s., adj. avar, calic, (livr.) harpagon, parcimonios, (rar) meschin, strângător, (pop.) ciufut, scump, (pop. şi fam.) cărpănos, (reg.) cupit, hârsit, (prin nord-vestul Munt. şi nord-estul Olt.) pungit, (prin Olt.) punguit, (prin nordul Transilv.) samalâş, (prin Maram.) sichiş, (înv.) cumplit, tamachiar, (fam.) zgârciob, frige-linte, zgârie-brânză. (Strânge banii, e un ~ fără pereche.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Zgârcit ≠ darnic, galant, galantom
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: zg zga zgar zgarc zgarci

Cuvinte se termină cu literele: it cit rcit arcit garcit