zgaibă dex - definiţie, sinonime, conjugare

zgaibă

[Sinonime]
ZGÁIBĂ, zgaibe, s.f. 1. Bubă mică, rană, zgârietură care a început să prindă coajă. ♦ Coajă care se formează pe o rană prin închegarea sângelui; zgancă. 2. (Pop.) Boală de ochi. 3. (Pop.) Boală a vitelor, constând în apariţia unor bubuliţe pe diferite părţi ale corpului. – Lat. scăbia (= scabies).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ZGÁIB//Ă ~e f. 1) Bubă mică sau zgârie-tură care are crustă deasupra. 2) Coajă formată pe o rană sau de pe o bubă. ♢ A se ţine ~ (sau ca ~a) de cineva a deranja în permanenţă pe cineva; a se ţine scai de cineva. 3) pop. Boală a vitelor manifestată prin apariţia unor bube mici pe diferite părţi ale corpului. [G.-D. zgaibei] /<lat. scabia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ZGÁIBĂ, zgáibe, s.f. ~ 4. (Cuvânt de ocară) Drac. (din lat. scăbĕre = a se scărpina, cf. alb. zgebë = râie, it. scabbia = râie; în privinţa formei, cf. habeat > aibă; etimonul lat. nu a fost acceptat din cauza dificultăţii semantice, dacă se pleacă de la sensul de râie propriu lui scabies; dar se poate presupune că etimonul lat. păstra de asemenea înţelesul său etimologic, de mâncărime, ceea ce provoacă scărpinatul, sens ce corespunde cuv. rom.)
(Dicţionarul etimologic român)

sgáibă (-be), s.f. – 1. Rană, rosătură, bubă superficială. – 2. Crustă, coajă. – 3. Demon, termen de ocară. – Var. mr. zǵaibă. Lat. scăbia, de la scăbĕre „a se freca” (Cipariu, Elem., 72; Densusianu, Hlr., 133; Puşcariu 1936; REW 7634; cf. în contra Graur, BL, V, 113), cf. alb. zgebë „rîie” (Philippide, II, 653), it. scabbia „rîie”. Provenienţa în rom. pornind de la alb. (Weigand, Jb., XIX, 144) pare o ipoteză inutilă, ca şi sursa anterioară indoeurop. (Lahovary 327). Pentru formă, cf. habeataibă. Etimonul lat. nu a fost acceptat din cauza dificultăţii semantice, dacă se porneşte de la sensul de „rîie”, propriu lui scabies; dar este de presupus că cuvîntul lat. conservat şi sensul său etimologic, de „mîncărime, lucru care provoacă scărpinatul”, care este cel al cuvîntului rom. – Der. sgăibos, adj. (ulceros).
(Dicţionarul etimologic român)

zgáibă s. f., g.-d. art. zgáibei; pl. zgáibe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
IARBA-ZGÁIBEI s. v. zgrăbunţică.
(Dicţionar de sinonime)

IARBĂ-DE-ZGÁIBĂ s. v. zgrăbunţică.
(Dicţionar de sinonime)

ZGAIBE DÚLCI s. pl. v. bube dulci, impetigo.
(Dicţionar de sinonime)

ZGÁIBĂ s. v. bubiţă, bubuliţă, coajă, crustă, pojghiţă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: zg zga zgai zgaib

Cuvinte se termină cu literele: ba iba aiba gaiba