îndepărtare dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNDEPĂRTÁ, îndepărtez, vb. I. 1. Tranz. A face să fie sau a ţine departe; a înlătura. ♦ A scoate pe cineva din funcţie; a concedia. 2. Refl. A pleca din apropierea cuiva sau a ceva; a merge în altă parte. ♦ A se abate, a devia. – În + depărta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNDEPĂRTÁRE, îndepărtări, s.f. Acţiunea de a (se) îndepărta şi rezultatul ei; înlăturare, eliminare; destituire; abatere, deviere. – V. îndepărta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNDEPĂRT//Á ~éz tranz. 1) A face să se îndepărteze. 2) (obiecte) A muta mai departe (unul de altul). 3) pop. (persoane) A scoate drept pedeapsă (dintr-o funcţie); a da afară; a destitui; a elibera; a concedia. L-au ~at de la conducere. 4) fig. A ţine la distanţă; a distanţa. /în + a depărta
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ÎNDEPĂRT//Á mă ~éz intranz. 1) A se deplasa sau a se situa la o anumită distanţă (de cineva sau de ceva); a se distanţa. Să nu te ~ezi de mine.~ de subiect a se abate de la temă. 2) fig. (despre persoane) A înceta de a mai avea concepţii comune. Se ~ează unii de alţii. /în + a depărta
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

îndepărtá vb., ind. prez. 1 sg. îndepărtéz, 3 sg. şi pl. îndepărteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

îndepărtáre s. f., g.-d. art. îndepărtării; pl. îndepărtări
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
ÎNDEPĂRTÁ vb. 1. a (se) depărta, a (se) distanţa. (Se ~ unii de alţii; s-a ~ de grupul nostru.) 2. v. izola. 3. a (se) depărta, a (se) dezlipi. (Să nu te ~ de mine!) 4. v. spaţia. 5. v. izgoni. 6. v. exclude. 7. v. destitui. 8. v. concedia. 9. v. ridica. 10. v. scoate. 11. v. curăţa. 12. v. înstrăina. 13. v. înlătura. 14. v. evita. 15. v. risipi. 16. a înlătura, (fig.) a scutura. (A ~ lanţurile robiei.) 17. v. abate.
(Dicţionar de sinonime)

ÎNDEPĂRTÁRE s. 1. depărtare, distanţare. (~ lui de grupul nostru.) 2. depărtare, dezlipire. (~ lui de mama sa.) 3. v. anulare. 4. v. spaţiere. 5. v. excludere. 6. v. destituire. 7. v. concediere. 8. v. ridicare. 9. v. curăţare. 10. v. înlăturare. 11. v. evitare. 12. înlăturare, (fig.) scuturare. (~ lanţurilor robiei.) 13. v. deviere.
(Dicţionar de sinonime)



Antonime:
A (se) îndepărta ≠ a (se) apropia
(Dicţionar de antonime)

A îndepărta ≠ a apropia
(Dicţionar de antonime)

A se îndepărta ≠ a se apropia
(Dicţionar de antonime)

Îndepărtareapropiere
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ind inde indep indepa

Cuvinte se termină cu literele: re are tare rtare artare