şedinţă dex - definiţie, sinonime, conjugare

şedinţă

[Sinonime]
ŞEDÍNŢĂ, şedinţe, s.f. 1. Adunare organizată a membrilor unui corp constituit, a unui colectiv, a personalului unei întreprinderi, al unei instituţii, pentru a discuta, pentru a dezbate şi a hotărî ceva. ♦ Dezbatere a unei cauze în faţa unei instanţe judecătoreşti. 2. Interval de timp în care se face o expunere, se execută o acţiune, se aplică un tratament medical etc. – Şedea + suf. -inţă (după fr. séance).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ŞEdÍnŢ//Ă ~e f. 1) Întrunire a membrilor unei organizaţii pentru a discuta sau a hotărî ceva. ~ plenară. ~ de producţie. 2) Interval de timp în care se aplică un tratament medical, se execută o acţiune etc. [G.-D. şedinţei] /a şedea + suf. ~inţă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ŞEDÍNŢĂ s.f. Adunare organizată a unui colectiv pentru a discuta şi a lua unele hotărâri privitoare la anumite probleme. ♦ Fiecare dintre perioadele de timp neîntrerupte în care se execută o activitate, se aplică unui bolnav un anumit tratament cu ajutorul unor aparate speciale etc. [< şedea, după fr. séance].
(Dicţionar de neologisme)

ŞEDÍNŢĂ s. f. adunare organizată a unui colectiv pentru a discuta şi a lua unele hotărâri privitoare la anumite probleme. ♢ fiecare dintre perioadele de timp neîntrerupte în care se execută o activitate, se aplică unui bolnav un anumit tratament cu ajutorul unor aparate speciale etc. (după fr. séance)
(Marele dicţionar de neologisme)

şedínţă s. f., g.-d. art. şedínţei; pl. şedínţe
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
ŞEDÍNŢĂ s. (înv.) sesie, şedere, şezătură, (franţu-zism înv.) seanţă. (O ~ de lucru.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: se sed sedi sedin sedint

Cuvinte se termină cu literele: ta nta inta dinta edinta