broderie dex - definiţie, sinonime, conjugare

broderie

[Sinonime]
BRODERÍE, broderii, s.f. Cusătură în relief (reprezentând flori sau alte ornamente), executată pe un material textil. ♦ P. gener. Ornamentaţie fină. ♦ Notă muzicală de ornament folosită într-o compoziţie (depărtată de nota muzicală de bază cu un ton sau cu un semiton). – Din fr. broderie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BRODERÍ//E ~i f. 1) Cusătură decorativă, efectuată în relief pe o ţesătură, cu fire din acelaşi material sau cu fire speciale. 2) Ţesătură împodobită cu motive decorative brodate. 3) Arta de a broda. [Art. broderia; G.-D. broderiei; Sil. -ri-e] /<fr. broderie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

BRODERÍE s.f. 1. Artă a decorării unei ţesături cu motive ornamentale cusute în relief cu fire din diferite materiale; compoziţia ornamentală însăşi. ♦ Cusătură făcută la gherghef. 2. (Fig.) Înfloritură, dezvoltare (la o povestire, la o bucată muzicală etc.) [Gen. -iei. / < fr. broderie].
(Dicţionar de neologisme)

BRODERÍE s. f. 1. artă a decorării unei ţesături cu motive ornamentale cusute în relief cu fire din diferite materiale; compoziţia ornamentală însăşi. ♢ (p. ext.) ornamentaţie fină. 2. (muz.) ornament melodic realizat prin alternarea unei note dintr-un acord cu cea superioară sau inferioară, depărtată cu un (semi)ton. (< fr. broderie)
(Marele dicţionar de neologisme)

broderíe s. f., art. brodería, g.-d. art. broderíei; pl. broderíi, art. broderíile
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
BRODERÍE s. (Transilv.) chindiseală, chindisitură, (prin Ban. şi Transilv.) şlingherai.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: br bro brod brode broder

Cuvinte se termină cu literele: ie rie erie derie oderie