relief dex - definiţie, sinonime, conjugare

relief

[Sinonime]
RELIÉF, reliefuri, s.n. 1. Configuraţie a suprafeţei terestre constituită din totalitatea neregularităţilor de forme pozitive sau negative considerate faţă de un plan de referinţă general sau local. 2. Ridicătură, proeminenţă pe o suprafaţă. ♢ Loc. adj. În relief = cu trei dimensiuni, ieşit în afară dintr-un plan, proeminent. ♢ Expr. A scoate în relief = a scoate în evidenţă, a pune în lumină, a sublinia, a accentua; a reliefa. ♦ Fig. Contur; forţă, strălucire. 3. Sculptură fixată pe o suprafaţă plană. – V. basorelief. [Pr.: -li-ef] – Din fr. relief.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RELIÉF reliefuri n. 1) Formă a suprafeţei terestre faţă de un plan de referinţă. 2) Proeminenţă care se evidenţiază pe un plan. ♢ În relief ieşit în afară dintr-un plan. A scoate în relief a scoate în evidenţă; a sublinia; a accentua. 3) Sculptură ale cărei forme ies puţin în afară pe un fond cu care fac corp comun; basorelief. [Sil. -li-ef] /<fr. relief
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RELIÉF s.n. 1. Ridicătură, proeminenţă (a unui obiect, a unui plan etc.). ♦ Figură, motiv etc. care se desprinde de pe fundul unei sculpturi; basorelief; modelaj al volumelor în pictură şi grafică. ♦ A scoate în relief = a scoate în evidenţă, a sublinia, a reliefa. ♦ Formă, contur. ♦ (Fig.) Forţă, evidenţiere, strălucire. 2. Conformaţia pământului privită sub raportul înălţimilor. [Pron. -li-ef, pl. -furi, -fe. / < fr. relief, germ. Relief].
(Dicţionar de neologisme)

RELIÉF s. n. 1. ridicătură, proeminenţă (a unui obiect, a unui plan etc.). ♢ figură, motiv etc. care se desprinde de pe fondul unei sculpturi; basorelief; modelaj al volumelor în pictură şi grafică. o a scoate în ~ = a reliefa. ♢ formă, contur. ♢ (fig.) forţă, evidenţiere, strălucire. 2. conformaţie a pământului, sub raportul înălţimilor. (< fr. relief)
(Marele dicţionar de neologisme)

reliéf s. n. (sil. -li-ef), pl. reliéfuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RELIÉF s. 1. (GEOGR.) configuraţie, conformaţie. (~ ul muntos al terenului.) 2. (ARTE PLAST.) relief scund v. basorelief.
(Dicţionar de sinonime)

RELIÉF s. v. contur, formă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rel reli relie

Cuvinte se termină cu literele: ef ief lief elief