dotez dex - definiţie, sinonime, conjugare
DOTÁ, dotéz, vb. I. Tranz. 1. A utila o instituţie, o întreprindere etc. cu cele necesare desfăşurării activităţii; a înzestra. 2. A pune la dispoziţia unei instituţii sau unei întreprinderi fondurile băneşti necesare desfăşurării activităţii. 3. A da dotă unei fete. 4. Fig. A înzestra cu calităţi intelectuale, sufleteşti. – Din fr. doter, lat. dotare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DOT//Á ~éz tranz. 1) (întreprinderi, instituţii, laboratoare) A asigura (cu ceva) pentru a funcţiona normal; a înzestra. 2) (fete) A pune în posesia unei dote. 3) fig. A prevedea în mod firesc (cu anumite avantaje spirituale). /<fr. doter, lat. dotare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DOTÁ vb. I. tr. 1. A prevedea (o instituţie etc.) cu cele necesare. 2. (Fig.) A înzestra cu calităţi intelectuale sau sufleteşti. 3. A da dotă unei fete la căsătoria ei. [Cf. fr. doter, lat. dotare].
(Dicţionar de neologisme)

DOTÁ vb. tr. 1. a utila (o instituţie, o întreprindere etc.) cu cele necesare desfăşurării activităţii. 2. (fig.) a înzestra cu calităţi intelectuale sau sufleteşti. 3. a da dotă unei fete la căsătoria ei. (< fr. doter, lat. dotare)
(Marele dicţionar de neologisme)

dotá vb., ind. prez. 1 sg. dotéz, 3 sg. şi pl. doteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
DOTÁ vb. 1. a echipa, a înzestra, a prevedea, a utila, (înv.) a provedea. (A ~ o uzină cu cele necesare.) 2. a înzestra, (înv. şi pop.) a dărui. (A ~ o fată de măritat.) 3. v. înzestra.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: do dot dote

Cuvinte se termină cu literele: ez tez otez