pateu dex - definiţie, sinonime, conjugare

pateu

[Sinonime]
PATÉU, pateuri, s.n. 1. Preparat culinar din aluat cu mult unt, aşezat în foi şi umplut cu brânză, tocătură de carne etc. 2. Pastă de ficat, de carne sau de peşte amestecată cu condimente, care se consumă (unsă pe felii de pâine) proaspătă sau conservată; pastet. [Var.: paté s.n.] – Din fr. paté.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PATÉU ~ri n. 1) Preparat culinar făcut din foi mici de aluat (de obicei dospit) cu umplutură (de brânză, carne tocată, varză etc.) şi prăjit în ulei, unt. 2) Pastă alimentară preparată din ficat, din carne sau peşte cu adaos de condimente. /<fr. pâté
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PATÉU s.n. 1. Un fel de plăcintă umplută cu carne tocată, cu brânză etc. 2. Pastă de ficat, de carne sau de peşte, preparată cu condimente şi consumată proaspătă sau conservată. [Pl. -uri, var. pate s.n. / < fr. pâté].
(Dicţionar de neologisme)

PATÉU s. n. 1. plăcintă umplută cu carne tocată, cu brânză etc. 2. pastă de ficat, de carne sau de peşte, cu condimente. (< fr. pâté)
(Marele dicţionar de neologisme)

patéu s. n., art. patéul; pl. patéuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

PATÉU, pateuri, s.n. 1. Preparat de patiserie din foitaj umplut cu brânză, carne tocată etc. 2. Pastă tartinabilă din ficat de pasăre (găină, gâscă, raţă) sau de porc, proaspătă sau din conservă. 3. Preparat culinar din tocătură de ficat, de carne de porc, de vânat sau de peşte, variat adiţionată şi condimentată, învelită în aluat şi coaptă într-o formă de metal; se consumă cald sau rece; înv. pastetă, pastet (din germ. Pastete); dacă compoziţia este învelită în slănină şi coaptă într-o formă de lut sau de fontă cu capac, preparatul se numeşte şi terină (din fr. terrine); se consumă totdeauna rece, în felii.
(Dicţionar gastronomic explicativ)Sinonime:
PATÉU s. 1. (înv. şi reg.) pastet. (~ cu carne, cu brânză.) 2. (înv. şi reg.) pastet. (~ de ficat.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pa pat pate

Cuvinte se termină cu literele: eu teu ateu