schilod dex - definiţie, sinonime, conjugare

schilod

[Sinonime]
SCHILÓD, -OÁDĂ, schilozi, -oade, adj. (Despre fiinţe) Cu unul sau mai multe membre mutilate sau anchilozate ori deformate de o infirmitate; (despre membre) mutilat, ciuntit, deformat, anchilozat; schilav, schilăvos. – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SCHIL//ÓD ~oádă (~ózi, ~oáde) şi substantival 1) (despre fiinţe) Care are o parte de corp mutilată sau deformată; calic; infirm. 2) (despre membre) Care a fost supus mutilării; ciuntit; deformat; anchilozat. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

schilód (-oádă), s.f. – 1. Beteag, paralitic. – 2. Diform, desfigurat, slut. – Var. schilog, schinol. Schilog este o var. a lui schilav, cu schimb de suf.; de aici s-a trecut la schilod, printr-o evoluţie fonetică inversă cu cea din putredputreziputregai sau din repederepezirepeguş. Der. directă din chilă (Geheeb 33), sau din ngr. *σϰέλώδης, de la σϰέλος „coapsă” (Bogrea, Dacor., III, 736), nu este probabilă. Rus. skiljaga „cerşetor, vagabond”, pe care Vasmer, II, 637, o consideră de origine necunoscută, provine din rom. schilog. Der. schilodi (var. schilogi, schidoli), vb. (a beteji, a mutila, a ciunti); schilodeală (var. schilogeală, schilozeală, schilodenie, schilozenie), s.f. (invaliditate, paralizie).
(Dicţionarul etimologic român)

schilód adj. m., pl. schilózi; f. sg. schiloádă, pl. schiloáde
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SCHILÓD adj., s. (MED.) 1. v. infirm. 2. v. mutilat. 3. olog, (înv. şi reg.) slăbănog, (fam.) şontorog. (Picior ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Schilod ≠ teafăr
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: sc sch schi schil schilo

Cuvinte se termină cu literele: od lod ilod hilod chilod