simbrie dex - definiţie, sinonime, conjugare

simbrie

[Sinonime]
SIMBRÍE, simbrii, s.f. 1. (Pop.) Răsplată în bani (sau în natură) care se dădea unei persoane angajate pentru un timp în serviciul cuiva; salariu, leafă. ♦ ♢ Expr. A fi (sau a intra, a se tocmi etc.) slugă fără simbrie = a munci (din greu) pentru cineva fără nici un profit material. ♦ Spec. Soldă pe care o primeau soldaţii mercenari. ♦ Recompensă, răsplată (materială sau morală). 2. (Reg.) Slujbă plătită cu simbrie (1). 3. (Înv. şi reg.) Arendă; chirie; plată dată pentru arendă sau chirie. – Sâmbră + suf. -ie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SIMBRÍ//E ~i f. înv. 1) Plată acordată unei persoane angajate la stăpân. ♢ A fi slugă fără ~ a munci din greu fără nici un câştig. A ţine pe cineva cu ~ a avea pe cineva în calitate de angajat. 2) Salariu plătit soldaţilor mercenari; soldă. 3) Întovărăşire cu scopul de a realiza un lucru comun. [G.-D.simbriei; Sil sim-bri-] /sâmbră + suf. ~ie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

simbríe s. f., art. simbría, g.-d. art. simbríei; pl. simbríi, art. simbríile
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SIMBRÍE s. v. arendă, asociaţie, asociere, chirie, întovărăşire, leafă, locaţie, răsplată, recompensă, remuneraţie, retribuţie, salariu, tovărăşie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: si sim simb simbr simbri

Cuvinte se termină cu literele: ie rie brie mbrie imbrie