stilizare dex - definiţie, sinonime, conjugare
STILIZÁ, stilizez, vb. I. Tranz. 1. A da unui text o formă mai corectă, mai îngrijită. 2. (În artele plastice) A reproduce un obiect din natură în linii simplificate, esenţiale, în scop decorativ. ♦ A prelucra un motiv de coregrafie sau de muzică populară, păstrând elementele originare esenţiale. – Din fr. styliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STILIZÁRE, stilizări, s.f. Acţiunea de a stiliza şi rezultatul ei. – V. stiliza.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A STILIZ//Á ~éz tranz. 1) (texte, motive muzicale etc.) A supune unor modificări (pentru a da corectitudine, limpezime, frumuseţe) de formă sau/şi de conţinut, păstrând esenţialul; a prelucra. 2) (obiecte din natură) A reprezenta simplificând formele pentru a obţine un efect decorativ. /<fr. styliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

STILIZÁ vb. I. tr. 1. A da (unui text) o formă literară. 2. (Arte) A reprezenta simplificat un obiect din natură, cu păstrarea elementelor esenţiale. 3. A prelucra, prin utilizarea elementelor esenţiale, un motiv de artă populară într-o creaţie personală. [Cf. fr. styliser].
(Dicţionar de neologisme)

STILIZÁRE s.f. Acţiunea de a stiliza şi rezultatul ei. [< stiliza].
(Dicţionar de neologisme)

STILIZÁ vb. tr. 1. a da unui text o formă literară. 2. (arte) a reprezenta un obiect din natură în linii simplificate şi caracteristice. 3. a prelucra, prin utilizarea elementelor esenţiale, un motiv de artă populară într-o creaţie personală. (< fr. styliser)
(Marele dicţionar de neologisme)

stilizá vb., ind. prez. 1 sg. stilizéz, 3 sg. şi pl. stilizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

stilizáre s. f., g.-d. art. stilizării; pl. stilizări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STILIZÁ vb. 1. a cizela, (rar) a subtiliza, (pop.) a ageri, (fam. fig.) a ciopli, a peria, a pieptăna, (fig.) a şlefui. (A ~ un text literar.) 2. a esenţializa. (A ~ un cap de copil, în pictură.)
(Dicţionar de sinonime)

STILIZÁRE s. 1. cizelare, (rar) subtilizare, (fam. fig.) pieptănare, (fig.) şlefuire. (Stilizarea unui text literar.) 2. esenţializare. (Stilizare plastică.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: st sti stil stili stiliz

Cuvinte se termină cu literele: re are zare izare lizare