stimulat dex - definiţie, sinonime, conjugare
STIMULÁ, stimulez, vb. I Tranz. A face să crească energia, randamentul; a da avânt, a îndemna, a incita, a încuraja. ♦ A mări activitatea unei funcţii organice, a activa, a excita un organ, o funcţie. – Din fr. stimuler, lat. stimulare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A STIMUL//Á ~éz tranz. 1) fiziol. (ţesuturi, organe, celule şi funcţii ale lor) A face să-şi intensifice activitatea printr-un stimul. 2) (persoane, manifestări şi activităţi ale lor) A susţine pe toate căile (moral şi material); a face să-şi ia avânt. 3) A face să sporească activitatea, potenţialul; a face să se intensifice. ~ industria. /<fr. stimuler, lat. stimulare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

STIMULÁ vb. I. tr. A îndemna, a încuraja; a da un nou avânt. ♦ A excita, a activa (un organ, o funcţie). [< fr. stimuler, cf. lat. stimulare].
(Dicţionar de neologisme)

STIMULÁ vb. tr. a îndemna, a încuraja; a impulsiona. ♢ a excita, a activa un organ, o funcţie etc. (< fr. stimuler, lat. stimulare)
(Marele dicţionar de neologisme)

stimulá vb., ind. prez. 1 sg. stimuléz, 3 sg. şi pl. stimuleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
STIMULÁ vb. 1. v. excita. 2. v. activa. 3. a îmbia, a îmboldi, a încuraja, a îndemna, (livr.) a emula, a incita. (Aprecierile lui m-au ~ să ...) 4. a impulsiona, a îmboldi, a îndemna. (Îi ~ spre noi realizări.) 5. a îndemna, (grecism înv.) a parachinisi, (fig.) a împinge, (pop. fig.) a înghimpa, a mişca. (Totul îl ~ să procedeze astfel.) 6. a îmbărbăta, a încuraja, a îndemna, a însufleţi, a susţine, (înv.) a insufla, a mângâia, a semeţi. (Cine vă ~ în luptă?)
(Dicţionar de sinonime)



Antonime:
A stimula ≠ a împiedica, a zădărnici
(Dicţionar de antonime)

Stimulatnestimulat
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: st sti stim stimu stimul

Cuvinte se termină cu literele: at lat ulat mulat imulat