despăgubire dex - definiţie, sinonime, conjugare
DESPĂGUBÍ, despăgubesc, vb. IV. Tranz. şi refl. A plăti cuiva sau a lua de undeva echivalentul unei pierderi (materiale, morale) suferite. – Des1- + păgubi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DESPĂGUBÍRE, despăgubiri, s.f. Acţiunea de a (se) despăgubi şi rezultatul ei; compensare a unei pagube. ♦ (Concr.) Sumă ce urmează a fi plătită unei persoane pentru repararea prejudiciului ce i-a fost cauzat printr-o infracţiune; desdăunare, daună, compensaţie. ♢ Despăgubire de război = sumă pe care un stat răspunzător de dezlănţuirea unui război de agresiune este obligat s-o plătească statului victimă a agresiunii, pentru repararea prejudiciilor cauzate. – V. despăgubi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A DESPĂGUB//Í ~ésc tranz. (daune, prejudicii) A plăti atât cât costă, acoperind o pagubă; a răsplăti; a compensa; a repara. /des- + a păgubi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

DESPĂGUBÍR//E ~i f. 1) v. A DESPĂGUBI. 2) Plată în bani sau în obiecte pentru paguba pricinuită. ♢ ~i de război sumă pe care un stat învins (şi vinovat de dezlănţuirea războiului) o plăteşte statului învingător pentru a-i compensa pagubele suferite. [G.-D. despăgubirii] /v. a despăgubi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

despăgubí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. despăgubésc, imperf. 3 sg. despăgubeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. despăgubeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

despăgubíre s. f., g.-d. art. despăgubírii; pl. despăgubíri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DESPĂGUBÍ vb. a compensa, a răsplăti, (înv. şi pop.) a mulţumi, (prin Transilv.) a potoli, (înv.) a dezdăuna. (L-a ~ pentru pagubele pe care i le-a adus.)
(Dicţionar de sinonime)

DESPĂGUBÍRE s. compensare, compensaţie, daune (pl.), reparaţie, (înv. şi pop.) mulţumire, (înv.) dezdăunare, indemnizaţie, (turcism înv.) adet. (Ce ~ i-a oferit pentru pagubele produse?)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Despăgubirepăgubire
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: de des desp despa despag

Cuvinte se termină cu literele: re ire bire ubire gubire