respecta dex - definiţie, sinonime, conjugare
RESPECTÁ, respéct, vb. I. Tranz. 1. A simţi şi a manifesta respect faţă de cineva sau de ceva; a cinsti, a stima. ♢ Refl. recipr. Se respectă unul pe altul. ♦ A acorda atenţia cuvenită, a ţine seamă de..., a nu neglija. ♦ Refl. A-şi păstra demnitatea. ♦ A nu păgubi, a cruţa. 2. A nu se abate de la un contract, de la o lege, de la un angajament etc. – Din fr. respecter.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RESPECTÁ respéct tranz. 1) (persoane sau valori umane) A trata cu respect; a stima. 2) (condiţiile unui contract, prevederile legii etc.) A îndeplini întocmai. ~ prescripţiile medicului. /<fr. respecter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE RESPECTÁ mă respéct intranz. A ţine la autoritatea sa. /<fr. respecter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RESPECTÁ vb. I. tr. 1. A avea respect faţă de cineva; a cinsti, a stima. ♦ refl. A-şi păstra demnitatea. 2. A nu se abate de la o lege, de la un contract etc. [P.i. respéct. / < fr. respecter].
(Dicţionar de neologisme)

RESPECTÁ vb. I. tr. 1. a avea respect faţă de cineva sau de ceva; a cinsti, a stima. ♢ a ţine seama de; a nu neglija. 2. a nu se abate de la o lege, de la un principiu etc. II. refl. a-şi păstra demnitatea. (< fr. respecter)
(Marele dicţionar de neologisme)

respectá vb., ind. prez. 1 sg. respéct, 3 sg. şi pl. respéctă, perf. s. 1 sg. respectái
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
RESPECTÁ vb. 1. v. aprecia. 2. v. ţine. 3. a îndeplini, a onora, a ţine, (pop.) a păzi. (Şi-a ~ învoiala.) 4. a urma. (A ~ prescripţiile medicului.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A respecta ≠ a dispreţui
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: re res resp respe respec

Cuvinte se termină cu literele: ta cta ecta pecta specta