stabilitate dex - definiţie, sinonime, conjugare

stabilitate

[Sinonime]
STABILITÁTE s.f. Însuşirea de a fi stabil, solid, trainic; soliditate, statornicie; fermitate. ♦ Durabilitate, trăinicie. ♦ Faptul de a-şi păstra locul, de a nu fi mişcat din loc; fixitate. ♦ Spec. (Fiz.) Proprietate a unui corp de a-şi menţine poziţia sau de a reveni în poziţia iniţială. ♦ Situaţie sigură, fermă. – Din fr. stabilité, lat. stabilitas, -atis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

STABILITÁTE f. 1) Caracter stabil; fixitate. 2) Proprietate a unui corp, a unui sistem de a-şi menţine poziţia sau de a reveni în poziţia iniţială. [G.-D. stabilităţii] /<lat. stabilitas, ~atis, fr. stabilité
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

STABILITÁTE s.f. 1. Însuşirea lucrurilor stabile; echilibru, statornicie, solidaritate. ♦ Proprietate a unui corp de a-şi menţine poziţia sau de a reveni în poziţia iniţială când este deplasat din această poziţie. 2. Faptul de a-şi păstra locul; fixitate. [Cf. it. stabilità, lat. stabilitas, fr. stabilité].
(Dicţionar de neologisme)

STABILITÁTE s. f. 1. însuşirea de a fi stabil; echilibru, statornicie; fixitate. 2. proprietate a unui corp de a-şi menţine starea sau de a reveni la starea iniţială când este deplasat din această stare. (< fr. stabilité, lat. stabilitas)
(Marele dicţionar de neologisme)

stabilitáte s. f., g.-d. art. stabilităţii
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
STABILITÁTE s. 1. fixitate, imobilitate, neclintire, nemişcare. (~ unor dune de nisip.) 2. echilibru. (Se asigură ~ navei.) 3. consecvenţă, constanţă, statornicie. (~ în sentimente.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Stabilitate ≠ fluctuaţie, instabilitate, mobilitate, variabilitate
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: st sta stab stabi stabil

Cuvinte se termină cu literele: te ate tate itate litate