lamina dex - definiţie, sinonime, conjugare
LAMÍNĂ, lamine, s.f. 1. (Bot.) Limb (1). 2. Strat subţire care face parte din structura unei formaţiuni anatomice. 3. (Tehn.) Corp în formă de lamă sau de fir. – Din lat., engl. lamina.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LAMINÁ, laminez, vb. I. Tranz. 1. A prelucra un material (în special un metal) prin deformare plastică, cu ajutorul laminorului. 2. A întinde, a paraleliza şi a omogeniza cu laminorul fibrele textile în procesul de filare în vederea toarcerii lor. 3. A reduce secţiunea de curgere a unui fluid. – Din fr. laminer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A LAMIN//Á ~éz tranz. 1) (metale, aliaje) A prelucra cu laminorul. 2) (fluide) A face să curgă printr-o secţiune special amenajată. 3) (fibre textile) A subţia şi a omogeniza cu laminorul. /<fr. laminer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LAMÍNĂ s.f. 1. (Bot.) Partea lăţită a unei frunze; limb. 2. Strat subţire care face parte din structura unei formaţii anatomice. [Cf. it., lat. lamina].
(Dicţionar de neologisme)

LAMINÁ vb. I. tr. 1. A prelucra (un metal, un material etc.) la laminor. 2. A subţia şi a omogeniza fibrele textile. 3. A îngusta un jet de fluid. [< fr. laminer].
(Dicţionar de neologisme)

LAMÍNĂ s. f. 1. limb (1). 2. strat subţire din structura unei formaţii anatomice. 3. (tehn.) corp în formă de lamă sau de fir. (< it., lat., engl. lamina)
(Marele dicţionar de neologisme)

LAMINÁ vb. tr. 1. a prelucra un material la laminor. 2. a subţia şi a omogeniza fibrele textile. 3. a îngusta un jet de fluid. (< fr. laminer)
(Marele dicţionar de neologisme)

lamínă s. f., g.-d. art. lamínei; pl. lamíne
(Dicţionar ortografic al limbii române)

laminá vb., ind. prez. 1 sg. laminéz, 3 sg. şi pl. lamineáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
LAMÍNĂ s. v. limb.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: la lam lami lamin

Cuvinte se termină cu literele: na ina mina amina