pervaz dex - definiţie, sinonime, conjugare

pervaz

[Sinonime]
PERVÁZ, pervazuri, s.n. 1. Cadru de scânduri care acoperă rostul dintre perete şi tocul unei uşi, al unei ferestre etc.; p. ext. partea de jos a tocului unei ferestre. ♦ Deschizătură în care este situată o uşă sau o fereastră. 2. Şipcă sau scândură îngustă, fixată la marginea dinspre perete a unei pardoseli de lemn pentru a acoperi rostul dintre pardoseală şi perete. ♦ Piesă de lemn aşezată la partea superioară a unui lambriu, pentru a forma o cornişă mică. 3. (Astăzi rar) Ramă, cadru (din lemn) pentru un tablou, o oglindă, un instrument etc. [Var.: (reg.) priváz s.n.] – Din tc. pervaz.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PERVÁZ ~uri n. 1) Platformă acoperită cu scânduri care iese în interiorul unei încăperi în locul unde stă fereastra. 2) Ramă din lemn care acoperă locul de unire al peretelui cu tocul ferestrei sau al uşii. 3) Piesă îngustă, mai ales de scândură, confecţionată special, care se fixează de-a lungul peretelui unei încăperi pentru a acoperi deschizătura dintre perete şi podea; plintă. /<turc. pervaz
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

perváz s. n., pl. pervázuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PERVÁZ s. 1. (CONSTR.) glaf, (pop.) prichici, (reg.) parapei, (prin Ban. şi Transilv.) tablă. 2. cadru. (Stă cu coatele pe ~ul ferestrei.) 3. v. braţ.
(Dicţionar de sinonime)

PERVÁZ s. v. cadru, ramă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pe per perv perva

Cuvinte se termină cu literele: az vaz rvaz ervaz