interesa dex - definiţie, sinonime, conjugare
INTERESÁ, interesez, vb. I. 1. Tranz. A stârni, a trezi interesul cuiva; a reţine atenţia cuiva. ♢ Expr. Ce te interesează? = ce-ţi pasă? ce importanţă are? ce te priveşte? ♦ A face pe cineva părtaş la o acţiune, la un câştig. 2. Refl. (Cu determinări introduse prin prep. „de”, mai rar „la”) A arăta interes pentru cineva sau ceva, a-şi da (tot) interesul, a avea grijă, simpatie. ♦ A se informa, a întreba despre cineva, despre ceva, a căuta să afle. – Din fr. (s\')intéresser, it. interessare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A INTERES//Á ~éz tranz. 1) (persoane) A face să aibă interes; a preocupa în mod special, trezind interes. 2) (persoane, colectivităţi, organizaţii etc.) A avea în vedere în mod obişnuit; a situa în mijlocul intereselor; a privi. 3) (persoane) A asocia la o afacere; a face părtaş la un câştig sau la o acţiune. /<fr. (s\')intéresser, it. interesare, germ. interessieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE INTERES//Á mă ~éz intranz. A manifesta interes (faţă de cineva sau de ceva); a întreba. /<fr. (s\')intéresser, it. interesare, germ. interessieren
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

INTERESÁ vb. I. 1. tr. A face pe cineva părtaş la o acţiune, la un câştig; a câştiga pe cineva pentru o afacere, pentru o acţiune etc. 2. refl. A avea, a arăta simpatie, interes (pentru cineva sau pentru ceva). ♦ A întreba, a se informa despre cineva, despre ceva. [< it. interessare, cf. fr. intéresser].
(Dicţionar de neologisme)

INTERESÁ vb. I. tr. a face pe cineva părtaş la o acţiune; a câştiga pe cineva pentru o afacere, pentru o acţiune etc. II. refl. a manifesta interes (pentru). ♢ a se informa. (< fr. /s\'/intéresser, it. interessare)
(Marele dicţionar de neologisme)

interesá vb., ind. prez. 1 sg. intereséz, 3 sg. şi pl. intereseáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
INTERESÁ vb. 1. a-l preocupa. (L-a ~ această problemă.) 2. v. informa. 3. v. conta. 4. v. îngriji. 5. v. căuta. 6. v. păsa. 7. v. privi.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A se interesa ≠ a se dezinteresa
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: in int inte inter intere

Cuvinte se termină cu literele: sa esa resa eresa teresa