recomandare dex - definiţie, sinonime, conjugare
RECOMANDÁ, recománd, vb. I. 1.Tranz. A îndemna, a sfătui (pe cineva) să facă ceva; a prescrie, a indica, a propune. 2. Tranz. A semnala în mod special (pe cineva sau ceva) atenţiei cuiva; a prezenta în mod elogios, favorabil (pe cineva sau ceva). ♦ A propune pe cineva pentru un post sau pentru o sarcină. 3. Refl. A se prezenta (cuiva), a-şi spune numele, a face cunoştinţă (cu cineva). ♦ Tranz. A face prezentările. ♦ Refl. A se da drept..., a trece drept... – Din fr. recommander.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

RECOMANDÁRE, recomandări, s.f. Acţiunea de a (se) recomanda şi rezultatul ei. – V. recomanda.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A RECOMANDÁ recománd tranz. 1) A formula ca sfat (sau ca dispoziţie); a propune. 2) (proiecte, rapoarte, candidaturi etc.) A prezenta spre examinare şi aprobare; a înainta; a propune. 3) (persoane) A prezenta pentru a obţine bunăvoinţa şi protecţia (cuiva). 4) (persoane) A face să fie cunoscut, menţionând numele şi alte informaţii; a prezenta. /<fr. recommander
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE RECOMANDÁ mă recománd intranz. A se prezenta (cuiva); a-şi spune numele; a face cunoştinţă. /<fr. recommander
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

RECOMANDÁ vb. I. 1. tr. A sfătui, a îndemna (la ceva); a prescrie, a indica (ceva). 2. tr. A-şi da o părere favorabilă (despre cineva sau ceva). ♦ A propune, a indica (pe cineva) pentru un post. 3. refl. A se prezenta (cuiva), a-şi spune numele în vederea cunoaşterii; a face cunoştinţă. ♦ A se da drept. ♦ tr. A face prezentările. [P.i. recománd, 3,6 -dă. / < fr. recommander].
(Dicţionar de neologisme)

RECOMANDÁRE s.f. Acţiunea de a (se) recomanda şi rezultatul ei; prezentare, recomandaţie. [< recomanda].
(Dicţionar de neologisme)

RECOMANDÁ vb. I. tr. 1. a sfătui, a îndemna (la ceva); a prescrie, a indica (ceva). 2. a-şi da o părere favorabilă (despre cineva sau ceva). ♢ a propune, a indica pentru un post. ♢ a face prezentările. II. refl. a se prezenta (cuiva); a face cunoştinţă. ♢ a se da drept (cineva). (< fr. recommander)
(Marele dicţionar de neologisme)

recomandá vb., ind. prez. 1 sg. recománd, 3 sg. şi pl. recomándă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

recomandáre s. f., g.-d. art. recomandării; pl. recomandări
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
RECOMANDÁ vb. 1. v. preconiza. 2. v. prescrie. 3. v. sfătui. 4. v. propune. 5. v. prezenta.
(Dicţionar de sinonime)

RECOMANDÁRE s. 1. v. preconizare. 2. directivă, indicaţie, instrucţiune, îndrumare, normativ, normă, (înv.) regulativ. (A respectat toate ~ările primite.) 3. indicare, prescriere. (~ unui tratament.) 4. v. aviz. 5. povaţă, precept, recomandaţie, sfat. (Diverse ~ări de igienă.) 6. v. propunere. 7. v. pre-zentare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rec reco recom recoma

Cuvinte se termină cu literele: re are dare ndare andare