separator dex - definiţie, sinonime, conjugare

separator

[Sinonime]
SEPARATÓR, -OÁRE, separatori, -oare, adj., s.n. I. Adj. Care are calitatea de a separa. II. S.n. 1. Dispozitiv, aparat sau maşină care serveşte la curăţarea unei substanţe de altele sau la separarea unuia sau mai multor componenţi dintr-un amestec. Separator de ţiţei.Separator de lapte = aparat centrifugal folosit pentru separarea smântânii din lapte. 2. Aparat electric folosit pentru conectarea şi deconectarea vizibilă a unui circuit electric, manevrabil numai dacă circuitul este întrerupt. – Din fr. séparateur, lat. separator.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SEPARAT//ÓR1 ~oáre (~óri, ~oáre) Care separă. /<fr. séparateur
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SEPARAT//ÓR2 ~oáre n. 1) Aparat (sau maşină) pentru separarea unuia sau a mai multor componenţi dintr-un amestec solid sau fluid. ~ de grâne.~ de lapte aparat centrifugal pentru separarea smântânii din lapte. 2) Piesă care separă rolele la rulmenţi. /<fr. séparateur
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SEPARATÓR, -OÁRE adj. Care poate separa. // s.n. 1. Aparat sau maşină care separă o anumită substanţă sau un anumit material dintr-un amestec. 2. Dispozitiv care închide sau deschide un circuit electric. [Cf. fr. séparateur, lat. separator].
(Dicţionar de neologisme)

SEPARATÓR, -OÁRE I. adj. care separă. II. s. n. 1. aparat, dispozitiv, maşină pentru separarea anumitor componenţi dintr-un amestec. 2. dispozitiv care închide sau deschide un circuit electric. (< fr. séparateur, lat. separator)
(Marele dicţionar de neologisme)

separatór adj. m., pl. separatóri; f. sg. şi pl. separatoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)

separatór s. n., pl. separatoáre
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SEPARATÓR adj. despărţitor, izolator. (Perete ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: se sep sepa separ separa

Cuvinte se termină cu literele: or tor ator rator arator