surprinde dex - definiţie, sinonime, conjugare
SURPRÍNDE, surprínd, vb. III. Tranz. 1. A prinde pe cineva pe neaşteptate asupra unui fapt. ♦ A găsi pe cineva nepregătit, neprevenit, a da peste cineva, a-l lua prin surprindere. 2. A mira, a uimi, a ului. 3. A băga de seamă, a observa (pe furiş), a sesiza; a remarca; a descoperi în mod brusc. – Din fr. surprendre (după prinde).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SURPRÍNDE surprínd tranz. 1) (persoane) A prinde fără veste (asupra unui fapt); a prinde în flagrant delict. 2) A lua pe neaşteptate; a prinde pe nepregătite. 3) A impresiona prin ceva neprevăzut. 4) (manifestări, acţiuni ale oamenilor) A descoperi pe neaşteptate. ~ o conversaţie. [Sil. sur-prin-] /<fr. surprendre
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

SURPRÍNDE vb. III. tr. 1. A prinde pe cineva asupra unei fapte pe care intenţionează s-o săvârşească pe ascuns. ♦ (Mil.) A cuceri pe neaşteptate. 2. A mira, a uimi. 3. A observa (pe furiş); a descoperi. [P.i. surprínd, conj. -dă. / < fr. surprendre, după prinde].
(Dicţionar de neologisme)

SURPRÍNDE vb. tr. 1. a prinde pe cineva asupra unei fapte pe care intenţionează s-o săvârşească pe ascuns. ♢ (mil.) a cuceri pe neaşteptate. 2. a mira, a uimi. 3. a observa (pe furiş); a descoperi. (după fr. surprendre)
(Marele dicţionar de neologisme)

surprínde vb. prinde
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SURPRÍNDE vb. 1. a găsi. (Moartea l-a ~ în somn.) 2. a prinde, (înv. şi reg.) a pripi, (Mold., Transilv. şi Ban.) a zăpsi. (L-a ~ asupra faptului) 3. a ajunge, a apuca, a prinde. (Ploaia i-a ~ în câmp.) 4. v. uimi. 5. v. epata. 6. v. frapa.
(Dicţionar de sinonime)

SURPRÍNDE vb. v. ademeni, amăgi, descoperi, încânta, înşela, minţi, momi, păcăli, prosti, purta, trişa.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: su sur surp surpr surpri

Cuvinte se termină cu literele: de nde inde rinde prinde