baterie dex - definiţie, sinonime, conjugare

baterie

BATERÍE, baterii, s.f. 1. Subunitate de artilerie compusă din patru, şase sau opt tunuri, cu mijloacele de tracţiune, utilajul şi personalul necesar. 2. Grup de aparate, de dispozitive sau de piese identice asociate în vederea executării unei operaţii. ♢ Baterie electrică = reunire a mai multor butelii de Leyda sau a mai multor elemente voltaice spre a produce electricitate. Baterie solară = sursă de energie formată dintr-un grup de generatoare fotoelectrice cu semiconductori, care transformă energia radiaţiei solare în energie electrică. 3. Ansamblul instrumentelor de percuţie (într-o orchestră). 4. Vas cu gheaţă în care se află sticle cu băutură. ♦ P. ext. Un litru de vin şi o sticlă de sifon luate împreună. – Din fr. batterie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

BATERÍ//E ~i f. 1) mil. Subunitate de artilerie, utilată cu tunuri sau cu aruncătoare de mine. ~ antiaeriană. 2) tehn. Grup de elemente (aparate, piese, dispozitive) identice sau asemănătoare, care îndeplinesc aceeaşi funcţie. ♢ ~ electrică ansamblu de acumulatoare electrice, legate în serie. 3) Vas cu gheaţă, în care se pun la răcire sticle cu băuturi. 4) muz. Ansamblul instrumentelor de percuţie dintr-o orchestră (mai ales de muzică uşoară sau de jaz). [Art. bateria; G.-D. bateriei] /< fr. batterie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

bateríe (bateríi), s.f. – 1. Subunitate de artilerie. – 2. Grup de aparate, dispozitive sau piese identice în vederea executării unei operaţii. – 3. Serviciu compus dintr-o sticlă de vin şi una de sifon. Fr. batterie. Sensul 3 este o imaginaţie hazlie, care asimilează elementele unui şpriţ cu cele ale unei baterii electrice. – Der. contrabaterie, s.f., din fr.
(Dicţionarul etimologic român)

BATERÍE s.f. 1. Subunitate de artilerie care cuprinde mai multe tunuri, un număr de militari care le mânuiesc, utilajul şi mijloacele de transport necesare. ♦ Terasament care protejează tunurile în poziţie de tragere. ♦ Şir de tunuri aflate de fiecare latură a unui bastiment de război. 2. Ansamblu de aparate, de maşini etc. cu care se face aceeaşi operaţie. ♢ Baterie electrică = reunire de mai multe pile sau de acumulatoare electrice. 3. Vas cu gheaţă folosit pentru a răci vinul şi sifonul din sticle. 4. Grupul instrumentelor de percuţie într-o orchestră de muzică uşoară sau de jaz. 5. Baterie de teste = grup de mai multe teste legate împreună printr-un scop comun. [Gen. -iei. <fr. batterie, it. batteria].
(Dicţionar de neologisme)

BATERÍE s. f. 1. subunitate de artilerie, dintr-un număr variabil de plutoane, tunuri, rachete etc. ♢ terasament care protejează tunurile în poziţie de tragere. ♢ ansamblul tunurilor de acelaşi calibru de pe o navă. 2. ansamblu de aparate, dispozitive, piese, legate între ele, care îndeplinesc aceeaşi operaţie. o ~ electrică = ansamblu de mai multe pile sau acumulatoare electrice; ~ solară = grup de celule fotoelectrice care transformă energia solară în energie electrică. 3. vas cu gheaţă pentru a răci vinul şi sifonul din sticle; frapieră. 4. grupul instrumentelor de percuţie într-o orchestră. 5. ~ de teste = ansamblu de teste care vizează un anume aspect al structurii psihologice a cuiva. 6. ansamblu de cuşti metalice suprapuse, pentru întreţinerea păsărilor, purceilor sau iepurilor de casă. (< fr. batterie, it. batteria)
(Marele dicţionar de neologisme)

baterie, baterii s.f. fese (mai ales de femei). (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

bateríe s. f., art. batería, g.-d. art. bateríei; pl. bateríi, art. bateríile
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: ba bat bate bater bateri

Cuvinte se termină cu literele: ie rie erie terie aterie