realiza dex - definiţie, sinonime, conjugare
REALIZÁ, realizez, vb. I. Tranz. 1. A aduce (ceva) la îndeplinire, a face să devină real; a atinge (un scop), a înfăptui. 2. Spec. A crea, a plăsmui o operă de artă. ♦ Refl. (Despre o persoană, mai ales despre un artist) A se dezvolta pe deplin, a se desăvârşi, a-şi pune în valoare capacitatea de creaţie. 3. A obţine, a dobândi, a câştiga (ceva); a încasa preţurile (la mărfurile vândute). 4. A-şi face o idee precisă despre..., a reuşi să înţeleagă, să pătrundă înţelesul unui lucru. [Pr.: re-a-] – Din fr. réaliser.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A REALIZ//Á ~éz tranz. 1) (planuri, idei, obligaţii etc.) A face să devină real; a duce la îndeplinire; a transforma în fapt; a înfăptui; a executa. 2) (lucrări, opere etc.) A produce în urma unui efort susţinut; a crea; a plăsmui. [Sil. re-a-] /<fr. réaliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE REALIZ//Á mă ~éz intranz. (în special despre artişti) A-şi pune în valoare capacitatea, aptitudinile; a se împlini. [Sil. re-a-] /<fr. réaliser
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REALIZÁ vb. I. tr. 1. A înfăptui, a face ceva. 2. A crea, a plăsmui; a desăvârşi; a întruchipa. ♦ refl. A se dezvolta deplin, a se desăvârşi; a-şi pune în valoare capacităţile creatoare. 3. A obţine, a câştiga (ceva). [< fr. réaliser].
(Dicţionar de neologisme)

REALIZÁ vb. I. tr. 1. a înfăptui, a face ceva; a-şi îndeplini obligaţiile, planul etc. 2. a crea, a elabora; a desăvârşi; a întruchipa. 3. a obţine, a câştiga (ceva). 4. a-şi da bine seama, a reuşi să înţeleagă. II. refl. a se dezvolta deplin, a se desăvârşi; a-şi pune în valoare capacităţile creatoare. (< fr. réaliser, /I, 4/ engl. realize)
(Marele dicţionar de neologisme)

realizá vb. (sil. re-a-), ind. prez. 1 sg. realizéz, 3 sg. şi pl. realizeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REALIZÁ vb. 1. v. executa. 2. a efectua, a executa, a face, a împlini, a îndeplini, a înfăptui, a săvârşi, (înv. şi pop.) a plini. (Am ~ tot ce mi-ai dat.) 3. a înfăptui, (pop.) a isprăvi. (Ce ai ~?) 4. a efectua, a executa, a face, a făuri, a înfăptui, a săvârşi. (A ~ o lucrare durabílă.) 5. v. crea. 6. v. desăvârşi. 7. a se desăvârşi. (S-a ~ ca poet.) 8. v. alcătui. 9. v. concretiza. 10. v. turna. 11. v. obţine. 12. v. aduce. 13. v. inventa. 14. v. ajunge. 15. v. înfăptui. 16. v. făuri. 17. a se înfăptui, a se produce. (Când s-a ~ Unirea?) 18. v. repurta. 19. v. stabili. 20. a obţine, (pop.) a cunoaşte, a vedea. (Au ~ unele progrese.) 21. a împlini, a îndeplini, a satisface, (înv.) a plini, (rar fig.) a sătura. (I-a ~ dorinţa.) 22. a se împlini, a se îndeplini, a se înfăptui, (pop.) a se întâmpla, (înv. şi reg.) a se plini. (Prorocirea lui s-a ~.) 23. v. adeveri.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: re rea real reali realiz

Cuvinte se termină cu literele: za iza liza aliza ealiza