necăjit dex - definiţie, sinonime, conjugare
NECĂJÍ, necăjesc, vb. IV. 1. Tranz. A pricinui cuiva un necaz, o neplăcere; a face cuiva sânge rău; a mânia, a amărî, a supăra. ♦ A sâcâi, a tachina pe cineva; a agasa, a plictisi. ♦ Refl. A se enerva, a se mânia. 2. Refl. A depune eforturi (mări) pentru realizarea unui scop; a-şi da osteaneala, a se trudi; a se căzni. [Var.: (reg.) năcăjí vb. IV] – Din necaz. Cf. sl. nakazati.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

NECĂJÍT, -Ă, necăjiţi, -te, adj. 1. Care are un necaz; supărat, amărât, trist, mâhnit. ♦ Care exprimă supărare, mâhnire, tristeţe. Faţă necăjită. ♦ Plin de supărări, de neajunsuri. 2. Care duce o viaţă grea; chinuit, muncit; p. ext. sărac, sărman. 3. Nemulţumit (de ceva sau de cineva), contrariat, enervat, întărâtat. [Var.: năcăjít, -ă adj.] – V. necăji.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A NECĂJ//Í ~ésc tranz. 1) (persoane) A deranja cu repetarea insistentă a aceluiaşi lucru; a pisa; a plictisi. 2) (fiinţe) A supune unor chinuri (fizice); a chinui. /Din necaz
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE NECĂJ//Í mă ~ésc intranz. 1) A depune multă trudă; a se strădui din răsputeri; a se osteni; a se chinui; a se obosi; a se munci; a se căzni. 2) A fi cuprins de supărare, de necaz; a se supăra; a se enerva. /Din necaz
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

necăjí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. necăjésc, imperf. 3 sg. necăjeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. necăjeáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
NECĂJÍ vb. 1. v. mâhni. 2. v. nemulţumi. 3. v. în-ciuda. 4. v. enerva. 5. v. strădui. 6. v. chinui.
(Dicţionar de sinonime)

NECĂJÍT adj., s. 1. adj. v. supărat. 2. adj. nemul-ţumit, supărat, (înv., reg. şi fam.) paraponisit. (E tare ~ pe sine însuşi.) 3. adj. v. înciudat. 4. adj. v. nervos. 5. adj. chinuit, consumat, frământat, muncit, trudit, zbuciumat, (reg.) canonit, (înv.) necăjitor. (Om ~.) 6. adj., s. v. sărac. 7. adj. v. greu.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ne nec neca necaj necaji

Cuvinte se termină cu literele: it jit ajit cajit ecajit