suci dex - definiţie, sinonime, conjugare
SUCÍ, sucesc, vb. IV. 1. Tranz. A răsuci un fir, o fibră textilă etc., pentru a-i da o rezistenţă mai mare sau pentru a confecţiona anumite obiecte. ♦ Tranz. şi refl. A (se) înfăşura, a (se) încolăci. 2. Tranz. A da unui obiect o mişcare de rotaţie; a întoarce, a învârti. Suceşte butonul aparatului. ♦ A întoarce pe o parte şi pe alta, pe toate părţile. ♦ Fig. A hărţui pe cineva cu întrebările, cu insistenţele. ♦ Refl. Fig. A se agita, a se zbuciuma, a-şi frământa mintea pentru a ieşi dintr-o încurcătură, pentru a găsi o soluţie. 3. Tranz. şi refl. A face să-şi schimbe sau a-şi schimba (brusc) poziţia corpului sau a unei părţi a corpului; a (se) întoarce în altă direcţie. ♦ Tranz. A-şi scrânti, a-şi luxa o parte a corpului. ♦ Tranz. A răsuci cu o mişcare violentă gâtul unei fiinţe, pentru a o ucide. 4. Refl. şi tranz. A lua sau a da o poziţie nefirească; a (se) strâmba. ♢ Expr. (Tranz.) A suci vorba sau a o suci = a da alt curs sau alt înţeles convorbirii, pentru a-şi ascunde gândurile, a ocoli adevărul. – Din sl. sucon, sukati.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SUC//Í ~ésc tranz. 1) (aţe, frânghii, sârme etc.) A învârti în jurul propriei axe. 2) A supune unei mişcări de rotaţie. 3) (obiecte de rezistenţă redusă, materiale textile etc.) A înfăşura în formă de sul; a rula. ♢ ~ o ţigară a înfăşura o foiţă cu tutun pentru a face o ţigară. 4) (obiecte) A întoarce pe toate părţile (cercetând cu privirea); a învârti. ♢ ~ şi a răsuci (pe cineva) a) a necăji (pe cineva) cu întrebări pentru a afla ceva; a descoase; b) a examina pe toate feţele. 5) fam. (mâini, picioare, degete) A scoate din încheietură; a scrânti; a luxa. ♢ A-i ~ cuiva capul (sau minţile) a face pe cineva să-şi piardă dreapta judecată. 6) A face să se sucească. /<sl. sucon, sukati
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE SUC//Í mă ~ésc intranz. 1) A-şi schimba brusc poziţia corpului. 2) A nu avea astâmpăr; a se învârti într-o parte şi în alta (fără rost); a se fâţâi. 3) fig. rar A-şi frământa mintea (pentru a ieşi dintr-o încurcătură). /<sl. sucon, sukati
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

sucí (-césc, -ít), vb. – 1. A învîrti, a roti. – 2. A înşuruba. – 3. A întoarce, a face să se întoarcă. – 4. A scrînti, a luxa o articulaţie. – 5. A face sul, a bobina. – 6. A schimba direcţia, poziţia. – 7. (Cu pron. o) A tergiversa. – 8. (Refl.) A se grăbi, a se agita. – Mr. şuţăscu, şuşire, megl. suciǫs. Sl. sukati, sučą (Miklosich, Slaw. Elem., 47; Cihac, II, 378), cf. bg. sučă, sb., slov. sukati, rus. sučitĭ. – Der. suceală, s.f. (întorsătură); sucit, adj. (întors; capricios, nemulţumit; ciudat, bizar); sucitor (var. ciucitor), s.n. (vergea, sul de lemn pentru întins aluatul; rulou); sucitoare, s.f. (sucitor, capîntortură, Junx torquilla); sucitură, s.f. (faptul de a suci; întorsătură; cotitură; cablu, funie; entorsă; capriciu), din sl. rasukati, sau din suci, cu pref. răs-; răsucea (var. Trans. răsucă, răsucătoare), s.f. (un fel de fus); răsuceală, s.f. (sucire); răsucitor, adj. (care răsuceşte); răsucitoare, s.f. (opritoare la ferăstrăul de mînă); presuceală, s.f. (bucată de lemn cu cîrlig metalic care ajută la împletirea nojiţelor). – Din rom. provine bg. rasučală „batic” (Capidan, Raporturile, 224).
(Dicţionarul etimologic român)

súcă (-ci), s.f. – 1. Ovicei rău, viciu. – 2. Supărare. Mag. szokás „obicei” (Cihac, II, 527; Gáldi, Dict., 160). În Trans. – Der. sucaş, adj. (vicios, nărăvaş); sucui, vb. (Trans., rar, a se vicia).
(Dicţionarul etimologic român)

súci (-i), s.m. – (Trans.) Blănar. Mag. szücs (Tiktin).
(Dicţionarul etimologic român)

sucí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. sucésc, imperf. 3 sg. suceá; conj. prez. 3 sg. şi pl. suceáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
SUCÍ vb. 1. v. rula. 2. v. răsuci. 3. v. frământa. 4. v. contorsiona. 5. v. încolăci. 6. v. foi. 7. a (se) întoarce, a (se) învârti, a (se) răsuci, a (se) roti, (reg.) a (se) rotila. (A ~ cheia în broască.) 8. v. luxa.
(Dicţionar de sinonime)

SUCÍ vb. v. castra, jugăni, metamorfoza, modifica, preface, preschimba, schimba, scopi, steriliza, transforma.
(Dicţionar de sinonime)

SÚCĂ s. v. capriciu, chef, datină, fandoseală, fantezie, fason, fel, fiţă, maimuţăreală, moft, naz, nărav, obicei, poftă, prosteală, rânduială, sclifoseală, toană, tradiţie, uz, uzanţă.
(Dicţionar de sinonime)

SUCI s. v. blănar.
(Dicţionar de sinonime)



Antonime:
A suci ≠ a desuci
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: su suc

Cuvinte se termină cu literele: ci uci