local dex - definiţie, sinonime, conjugare

local

[Sinonime]
LOCÁL, -Ă, (1) localuri, s.n. (2) locali, -e, adj. 1. S.n. Clădire sau grup de încăperi de utilitate publică (ocupate de o întreprindere, de o instituţie etc.). ♦ Sală special amenajată unde se serveşte publicului mâncare sau băutură; restaurant, birt, bodegă. 2. Adj. Particular şi caracteristic pentru un anumit loc; privitor la un loc determinat; dintr-un anumit loc. ♢ Autorităţi locale = autorităţi care exercită funcţii administrative pe un teritoriu restrâns, delimitat, potrivit împărţirii teritoriale a statului. Resurse locale = resurse ale unei întreprinderi provenind din posibilităţi proprii sau de pe teritoriul restrâns pe care se află ea. Tratament local = tratament care se aplică direct pe locul bolnav. Anestezie locală = anestezie făcută numai la partea corpului care trebuie supusă unei intervenţii chirurgicale. 3. Adj. (Mat.) Referitor la un singur punct sau la un mic domeniu din plan sau din spaţiu. – Din fr. local.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

LOCÁL1 ~ă (~i, ~e) 1) Care este caracteristic pentru un anumit loc sau regiune; propriu unui anumit loc. Tradiţii ~e. Resurse ~e. ♢ Culoare ansamblu de trăsături caracteristice locului unde se petrece acţiunea unei opere literare. Autorităţi ~e autorităţi care exercită funcţii pe un teritoriu limitat. 2) Care ţine numai de o anumită parte a corpului; propriu unei anumite părţi a corpului. Anestezie ~ă. 3) (despre mijloacele de transport în comun) Care leagă suburbiile de oraş; suburban. /<fr. local
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LOCÁL2 ~uri n. 1) Clădire sau încăpere cu destinaţie publică. ~ul universităţii. 2) Sală unde se serveşte publicului mâncare şi băutură. /<fr. local
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

LOCÁL, -Ă adj. Dintr-un loc anumit, specific unui loc; din partea locului. ♢ Culoare locală = şir de imagini care, într-o descriere, într-o pictură, într-o piesă de teatru etc., redau ceea ce este caracteristic pentru obiceiurile unei ţări, ale unei societăţi sau ale unei epoci; tratament local = tratament aplicat pe un loc bolnav; anestezie locală = anestezie limitată la partea care urmează să fie operată, examinată etc. [Cf. fr. local, lat. localis < locus – loc].
(Dicţionar de neologisme)

LOCÁL s.n. 1. Clădire de utilitate publică. 2. Restaurant, bodegă. [< fr. local].
(Dicţionar de neologisme)

LOCÁL, -Ă I. adj. 1. dintr-un loc anumit, specific unui loc. ♦ culoare ~ă = şir de imagini care, într-o descriere, pictură, piesă de teatru etc. redau ceea ce este caracteristic pentru obiceiurile unei ţări, societăţi sau epoci; tratament ~ = anestezie limitată la partea care urmează să fie operată, examinată etc. 2. (mat.) referitor la un singur punct sau la un mic domeniu din plan sau din spaţiu. II. s. n. clădire de utilitate publică; (spec.) restaurant, bodegă. (< fr. local, lat. localis)
(Marele dicţionar de neologisme)

locál adj. m., pl. locáli; f. sg. locálă, pl. locále
(Dicţionar ortografic al limbii române)

locál s. n., pl. locáluri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
LOCÁL s., adj. 1. s. sediu. (~ul primăriei.) 2. s. clădire. (O serbare în ~ul şcolii.) 3. s. v. restaurant. 4. adj. (înv.) localnic. (Populaţia ~.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Localcentral
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: lo loc loca

Cuvinte se termină cu literele: al cal ocal